Met zijn vijven sprongen ze dit jaar reeds over de mythische 2m40 en alle vijf staan ze vrijdag op het tartan van het Koning Boudewijnstadion klaar voor een aanval op het wereldrecord van Javier Sotomayor. Die 2m45 dateert intussen al van 1993.

“Beelden van die sprong heb ik alleen op het internet gezien, want ik was pas vier jaar oud destijds,” vertelde Bondarenko. “Ergens in 2006 heb ik eens gegoogled wie die Sotomayor wel was, maar ik heb hem nooit ontmoet laat staan gesproken.”

“Dat wereldrecord is een doel tijdens elke wedstrijd maar het mag geen obsessie worden. Fysiek ben ik zeer sterk maar technisch kan ik nog verbeteren. Door de vele competities heb ik dit jaar niet veel op de techniek kunnen trainen. Europees kampioen worden was dit seizoen mijn hoofddoel. Dat is gelukt.”

“Na Zürich zat ik er fysiek en mentaal door. De wedstrijden tijdens het EK werden in lamentabele weersomstandigheden afgewerkt. Dat eiste zijn tol.”

De vijf atleten die dit jaar 2m40 bedwongen en die alle vijf present tekenen op de AG Insurance Memorial Van Damme zijn Bohdan Bondarenko, Mutaz Esha Barshim, Ivan Ukhov, Derek Drouin en Andriy Protsenko.