Terwijl de elite in Rotterdam al hun 42km hadden afgehaspeld, moest het belangrijkste wedstrijddeel over het Kanaal, in Londen nog aanvangen. Een absoluut topveld kwam er aan de start van de jaarlijkse stadsmarathon. De verhoopte, supersnelle marathon kwam er uiteindelijk niet, ook niet voor debutant Mo Farah. En toch sneuvelde het parcoursrecord.

Het lijstje met favorieten was eindeloos in de Britse hoofdstad. Uit de omvangrijke kopgroep met zowat alle belangrijke namen op de marathon van de afgelopen jaren, trokken Stanley Biwott en wereldrecordhouder Wilson Kipsang iets over halfweg er samen op uit. Mo Farah verschool zich lange tijd bij de favorieten, maar moest algauw tijd toegeven. De Britse veelwinnaar verloor meter per meter, maar strandde bij zijn debuut toch op een niet onaardige 2u08’21. Het was vooral Wilson Kipsang die zich voorin ijzersterk toonde. De 32-jarige Keniaan wist in de laatste kilometers het tempo nog wat op te drijven en kreeg algauw het parcoursrecord binnen het bereik.

Met 2u04’29 dook Kipsang uiteindelijk ook 11 seconden onder die snelste tijd in Londen. Stanley Biwott werd tweede in 2u04’56, een nieuw persoonlijk beste. Het was nog maar de eerste maal dat er twee heren onder de 2u05′ doken in Londen. Tsegaye Kebede, vorig jaar winnaar, werd derde.

Bij de vrouwen won Edna Kiplagat in Londen. Zij was de snelste in 2u20’21. Florence Kiplagat klokte 2u20’24 en werd tweede. Sterk debuut overigens van Tirunesh Dibaba. Zij klokte bij haar eerste marathon meteen 2u20’35 en werd derde.

Alle uitslagen vindt u hier.