David Rudisha stopt met atletiek. De  wereldrecordhouder en Olympisch kampioen op de 800m sukkelt al lange tijd met een knieblessure en voelt dat de tijd gekomen is om afscheid te nemen.

Rudisha, nog máár 25 jaar jong, heeft aangekondigd dat hij ermee stopt. De knieblessure, waarmee hij al kampt sinds mei vorig jaar, eiste duidelijk zijn tol en dwingt de Keniaan nu tot stoppen. Al blijkt uit zijn reactie, die te lezen is op de Keniaanse nieuwssite Standard Digital News, dat hij zijn afscheid niet helemaal wijdt aan de knieblessure. “Ik heb gedaan wat ik kon en gewonnen wat ik kon. Ik voel nu dat mijn tijd voorbij is en dat andere atleten klaar zijn om mij rol in te vullen, zo ook mijn broer Francis.” Het hoogtepunt uit de carrière van Rudisha is ongetwijfeld het 800m-goud op de Olympische Spelen in Londen. Misschien nog van grotere waarde was het wereldrecord van 1’40″91 dat hij hierbij liep. David trad in de voetsporen van zijn vader, Daniel Rudisha, die in 1968 op de Olympische spelen in Mexico stond. Hij veroverde daar een zilveren medaille, 44 jaar later deed zijn zoon een plaatsje beter met goud.

David Rudisha veroverde bij de senioren ook nog een wereldtitel in 2011 en ging bij de junioren ook aan de haal met een mondiale titel in 2006. Manager James Templeton en trainer Bro Colm O’Connell betreurden het (vervroegde) afscheid van hun pupil, maar eerden hem ook en hamerden op het ongelijke succes dat Rudisha bij elkaar liep. Broer Francis Rudisha krijgt nu de ondankbare taak om zijn broer op te volgen, al zal dat natuurlijk geen sinecure worden. De grote schoenen die broer David achterlaat, moet Francis nu invullen. “Het zal niet makkelijk worden”, aldus de jongere broer, “maar ik zal er alleszins noch zweet noch tranen voor sparen.”

Toevoeging: Na nader onderzoek lijkt het verhaal niet te kloppen. Een (iets te vroege) 1 aprilgrap heeft u misleid. Onze excuses voor de hartslagtoename, maar het was toch een aardig goede grap, niet? Wij halen als atletiekliefhebber alvast opgelucht adem dat de wereldrecordhouder en Olympisch kampioen NIET stopt.