Een flinke klap voor de atletiek, zo zou je de verdeling van het Vlaamse topsportgeld kunnen noemen. Voor 2017 wordt er in Vlaanderen 21,8 miljoen euro verdeeld, atletiek moet het met 944.967 euro stellen, maar liefst 20 procent minder dan in 2016.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters wil in een interview met Sporza allereerst benadrukken dat de focus de komende vier jaar nog meer op de atleten zelf ligt. Zo zal bijvoorbeeld Philip Milanov geen gevolgen ondervinden van de forse daling van de financiële middelen voor atletiek. Verder wordt de lat ook iets hoger gelegd en neemt het belang van medailles op Spelen, WK’s en andere internationale toptoernooien toe.

Atletiek blijft met 944.967 euro voor zijn topsportprogramma een groot aandeel hebben in Vlaanderen. Met een vermindering van 20,8 procent komt het er hoe dan ook heel ongunstig van af. Ook het judo (-40%), tennis (-15%) en zwemmen (-14,6%) kennen een forse daling, grote winnaars zijn dan weer het zeilen (+37,5%), taekwondo (+33,7%), roeien (+30,5%) en basketbal (+28,9%).

UPDATE 13u00: Ook de Topsportschool wordt geherstructureerd

Nog nieuws heet van de naald: de tweede graad aan de topsportschool atletiek (zowel voor afstandsslopen, de explosieve nummers en de kampnummers) zal mogelijk worden uitgedoofd. De Vlaamse Atletiekliga heeft van Sport Vlaanderen het advies gekregen om te stoppen met deze tweede graad, maar is daar tot op heden nog niet op ingegaan. “We willen Sport Vlaanderen graag overtuigen van de toekomst van de topsportschool inclusief de tweede graad”, verklaart Ludwig Peetroons, algemeen directeur van de VAL. Nog tot eind dit jaar krijgt de Vlaamse Atletiekliga daar de tijd voor.