Richard Kilty, een naam die u waarschijnlijk nog nooit had horen vallen voor het wereldkampioenschap indoor in Sopot. De Engelsman verbaasde vriend en vijand door naar goud te lopen op de 60m. Vooral zijn verleden doet de ogen opentrekken.

Kilty, nu 24 jaar, komt van heel ver. Tien jaar geleden was de put het diepst. De familie Kilty, bestaande uit 6 leden, kreeg zware financiële problemen die ervoor zorgden dat ze moesten verhuizen naar een appartement in erbarmelijke staat, waar ook asielzoekers hun onderdak vonden. “We sliepen met ons zessen in een slaapkamer gedurende zes of zeven maanden,” zo vertelt Richard. Hij bleek al op zijn 14 jaar talent te hebben voor het sprinten en won schooltitels op de 100m. “Lopen was mijn uitweg, ik had geen andere keus. Veel van mijn vrienden waren op het foute pad beland en kwamen zelfs tot in de gevangenis. Ikzelf wou dit absoluut voorkomen en wou door het lopen mijn familie en mezelf uit de armoede werken en een nieuw leven geven.”

Het begon langzaamaan beter te gaan. Tot de Olympische Spelen van 2012 in zijn eigen geboorteland, die een keerpunt betekenden. Hij kon zich niet kwalificeren voor de Spelen en de sponsoring en alles daarrond viel weg. Zijn dagdagelijkse leven stortte ineen en er waren tijden dat hij niet eens geld genoeg had om eten te kopen, zo diep zat hij. De 5 £ die hij moest betalen om in het Clairville Stadium te trainen, kon hij ook niet ophoesten en hij moest  zich dus tevreden stellen met de wegen langs de rivier de Tees. Moeilijk gaat duidelijk ook voor Richard Kilty, want hij plaatste zich voor het WK indoor in Sopot. Wel met een gelukje, want zijn landgenoot James Dasaolu viel geblesseerd uit en hij werd in laatste instantie opgetrommeld om als vervanger te fungeren. Hij doorspartelde de reeksen met een nieuw beste van 6″53. In de halve finales klokte hij 6″52, goed voor een plaats in de finale. In die finale liep hij verbazingwekkend als eerste over de streep in een nieuw record van 6″49. Tranen vloeiden er, en ook Richard wist niet wat er hem overkwam.

Het legde Richard Kilty geen windeieren, want hij streek door zijn gouden medaille een winstpremie op van 24.000 £ (33.396 €) en ook sponsors zochten massaal de Brit op. Onder meer Nike en Adidas stonden te drummen om hem een contract te laten tekenen. “Dit was en is geweldig,” zo reageert Kilty een week na het WK indoor. “Mensen feliciteren mij aan de lopende band, nog altijd. Ik heb naam en faam gemaakt, maar nu moet ik bevestigen dat dit geen uitschieter was. Ik wil deze zomer onder de 10″ duiken en in de komende 10 jaren nog veel meer medailles winnen op internationale kampioenschappen.”