Nafi Thiam heeft op het WK indoor in Sopot een achtste plaats behaald in de finale van het hoogspringen. De 19-jarige Naamse haalde een hoogte van 1m90 en bleef daarmee 4 centimeter onder haar persoonlijke beste.

Thiam wist gisteren niet over de automatische kwalificatiehoogte van 1m95 te springen. Met de verliezende hoogtes mocht ze alsnog mee naar de finale op zaterdag. Een bijzondere ervaring voor de jonge beloftevolle studente ergotherapie. Alles kon en absoluut niets moest op dit allerhoogste niveau.

Nafi Thiam begon echter bijzonder overtuigend aan de finale. Ze ging meteen foutloos over 1m85 en 1m90. Ook alle andere concurrentes poogden op dezelfde hoogtes. Enkel Levern Spencer en Blanka Vlasic hadden op 1m90 bijkomende pogingen nodig. Op 1m94, haar persoonlijke recordhoogte dat ze sprong op 9 februari, ging het echter driemaal mis. Ook de Duitse Marie-Laurence Jungfleish faalde op dezelfde hoogte. Ze deelde aldus de achtste en laatste plaats met Thiam.

Op 1m97 kenden verschillende dames heel wat meer problemen. Blanka Vlasic, Levern Spencer en Emma Green Tregaro verdwenen zo uit de competitie. In een spannend slot klaarden drie atletes de 2m00-barrière. Thuisspringster Kamila Licwinko deed dat met een nieuw nationaal record. Licwinko verbeterde zich afgelopen winter met maar liefst 9 centimeter. Redenen genoeg voor een klein feestje in de Poolse indoorhal.

De strijd tussen de drie resterende vrouwen, Kamila Licwinko, de ervaren Spaanse Ruth Beitia en de wereldranglijstaanvoerdster Maria Kuchina kende geen verder verloop. Alledrie faalden ze driemaal op 2m02, waardoor het goud verdeeld moest worden. Kuchina had – net als Licwinko – één gemiste poging op 1m97. Barrages kwamen er niet, waardoor beide atletes dus op het hoogste schavotje mochten. Europees kampioene Beitia haalde in haar zevende WK-finale een bronzen medaille.

 

POS ORDER ATHLETE COUNTRY MARK 1.85 1.90 1.94 1.97 2.00 2.02
1 2 Maria KUCHINA RUSSIA RUS 2.00 O O O XO O XXX
1 8 Kamila LICWINKO POLAND POL 2.00 O O O XO O XXX NIR
3 1 Ruth BEITIA SPAIN ESP 2.00 O O O O XO XXX SB
4 5 Justyna KASPRZYCKA POLAND POL 1.97 O O O O XXX PB
5 6 Emma GREEN TREGARO SWEDEN SWE 1.94 O O O XXX
6 4 Blanka VLAŠIC CROATIA CRO 1.94 O XO O XXX
7 9 Levern SPENCER SAINT LUCIA LCA 1.94 O XXO XO XXX
8 3 Nafissatou THIAM BELGIUM BEL 1.90 O O XXX
8 7 Marie-Laurence JUNGFLEISCH GERMANY GER 1.90 O O XXX