Opvallende comeback in de Oostende-Brugge Ten Miles van afgelopen weekend was er van Koen Vandermarliere. De 29-jarige Vandermarliere werd, na een jaar out te zijn, knap zesde in 51’21 en moest daarmee amper twee en een halve minuut toegeven op soeverein winnaar Abdelhadi El Hachimi. De FLAC-atleet mikt nu voluit op een goed pisteseizoen.

“Ik had een moeilijke start, want ik had geen startbewijs voor de eerste box”, verhaalt de Poperigenaar. “Eens ik me naar voor had gemurwt, was de kopgroep gaan vliegen. Zij waren in elk geval duidelijk te sterk.” In de achtervolgende groep bundelden de Belgen de krachten. “Ik voelde me meteen vrij fris in dat groepje. Het tempo zakte wat toen we merkten dat de heren vooraan te sterk waren en ik voelde dat het soepel liep.”

In de laatste kilometers scheidde Vandermarliere zich af van zijn medevluchters en finishte bijzonder verdienstelijk als zesde. “Het was voor mij belangrijk om mijn eigen tempo vast te houden. Mijn kompanen hielden er een meer wisselvallig tempo op na en dat ligt me niet meteen. Toch knapte iedereen zijn deel van het werk op, maar ik voelde dat ik de sterkste was en zo bleek ook.”

Vandermarliere miste het grootste deel van het vorige zomerseizoen door een hardnekkige blessure. “Mijn laatste wedstrijd dateert intussen al van de interclub in het begin van het zomerseizoen, maar ook toen was ik nog niet op mijn best”, blikt de 29-jarige Vandermarliere terug. “Daarna raakte ik geblesseerd en verloor even de zin in het lopen. Intussen draaide ik de knop weer om en ben ik opnieuw een vijftal maanden aan het trainen. Het begint terug te vlotten.”

“Plannen voor deze zomer heb ik nog niet, maar ik wil in elk geval terug op niveau presteren”, kijkt de FLAC-atleet vooruit. “Ik moet nog bespreken met mijn coach wat de plannen juist zullen zijn, maar ik zou alvast graag terug aanknopen met mijn oude niveau op de 1500m.” Vandermarliere heeft een persoonlijke besttijd staan van 3’41″65, maar die tijd dateert intussen ook alweer van 7 jaar geleden. “Dat wordt niet gemakkelijk, want het zal een jaar of twee geleden zijn dat ik op mijn beste was op de piste. Toch hoop ik terug richting die 3’45 te lopen.”

“Op deze Oostende-Brugge goed presteren is leuk meegenomen”, aldus Vandermarliere, die eerste West-Vlaming werd en daarmee een extra bonus opstreek. “Maar ik had dit helemaal niet als hoofddoel gesteld. Mijn coach wilde gewoon even dat ik me testte. Goed presteren op de piste blijft prioritair.”