Het klassieke seizoen in het wielrennen opende gisteren al met de Omloop Het Nieuwsblad, maar in de wegatletiek is het steevast nog een dagje extra uitkijken. Verschillende toppers van het wegcircuit banen zich een weg Zandvoorde naar Brugge voor dé voorjaarsklassieker in België, de Oostende-Brugge Ten Miles.

20140302-130116.jpgEen aangenaam lentezonnetje verwelkomde de bijna 1000 deelnemers aan deze 21e Oostende-Brugge. De wind speelde licht in het voordeel en dat zagen de vele moedigen graag, want op de ruim 16 kilometer lange lijn langs het kanaal van Oostende naar Brugge kon een steuntje in de rug wel deugd doen.

Bij de toppers was het uitkijken naar Abdelhadi El Hachimi. De Marokkaanse Belg won al eens in Brugge, in 2009, maar had dit jaar taaie klanten aan onder meer Chakir Boujattaoui. Deze laatste kan prijken met een top-10 palmares op het WK veldlopen, maar moest vorige week op de Crosscup in Dour nog geblesseerd opgeven. Hij bracht bovendien enkele landgenoten mee, Hassane Lahlal en Said El-Otmani. De vier scheidden zich kort na de stary algauw af. Langs de poldervelden was het El Hachimi, naast begenadigd crossers eveneens heel wat ervaring op de weg, die zich de sterkste man toonde. Twee versnellingen waren onvoldoende maar met een derde tempoverhoging gingen zijn medekompanen alsnog overboord. Stelselmatig bouwde de Luikenaar de voorsprong op zijn voormalige landgenoten uit en, 5 jaar na zijn eerste zege, liep hij opnieuw zegevierend over de finish in Brugge. Boujattaoui toonde wat verval maar wist uiteindelijk toch nog beslag te leggen om het zilver. Zijn landgenoot El Otmani werd derde kort daarna.

Bij de overige Belgen ontspon zich van bij het begin een hevige strijd met heel wat protagonisten van vorig jaar. Lander Van Droogenbroeck toonde zich algauw de sterkste. Hij werd vijfde en eerste blanke na de eerste vier gekleurde deelnemers. Stefan Van Den Broeck en Guy Fays kennen de streep tussen Oostende en Brugge maar al te goed, maar ze namen wel de jeugdigere West-Vlamingen Tom Meire en Koen Vandemarliere mee. Deze laatste, lange tijd out met blessure, toonde zich de kwiekste en finishte als zesde en derde landgenoot. De ervaring van Guy Fays liet van zich spreken. Hij werd zevende voor Tom Meire en Stefan van Den Broeck.

Bij de dames ging de zege eveneens naar iemand met heel wat ervaring in het veld en ook zij had er een lange verplaatsing opzitten. De Limburgse Karen Van Proeyen haalde het voor de meer lokale Ria Thienpont. De twee Belgische verwezen de Marokkaanse Khadija El Aaribi naar de derde stek.

Bekijk alle uitslagen hier.