Na het internationaal geweld van vorige zondag, betreden zaterdag onze nationale toppers de indoorpiste. Er worden pittige duels verwacht, op spektakel wordt er gehoopt. Het wordt dus hopelijk een mooie atletiekzaterdag.

Inmiddels is het al een traditie geworden dat wij samen met u de deelnemerslijst doorlopen. Ook nu wijken we er niet van af, al kan er bij voorbaat al gezegd worden dat het moeilijk – om niet te zeggen onmogelijk – zal worden om alle mogelijke Belgische kampioenen in dit, toch samengevat verslag, te proppen. Wij doen ons best om u toch de hoofdzaak mee te geven.

Michael Rossaert versloeg verrassend Jente Bouckaert op de 400m op het Vlaams kampioenschap enkele weken terug. Doet hij zaterdag zijn huzarenstukje over en verslaat hij daarbij ook Stef Vanhaeren? - Foto: Tomas Sisk
Michael Rossaert versloeg verrassend Jente Bouckaert op de 400m op het Vlaams kampioenschap enkele weken terug. Doet hij zaterdag zijn huzarenstukje over en verslaat hij daarbij ook Stef Vanhaeren? – Foto: Tomas Sisk

Beginnen doen we, zoals de deelnemerslijst, bij de kortste loopnummers bij de heren. Robin Vanderbemden staat als snelste op het papier van de 60m met 6″76, Chamberry Muaka volgt het dichtstbij met 6″81. Die laatste atleet heeft op de 200m de snelste tijd achter zijn naam staan, al wordt ook wel wat verwacht van Damien Broothaerts en Will Oyowe die deze winter deze afstand nog niet afhaspelden. Op de dubbele baanronde lijkt het een duel te worden tussen KAPE-atleten Jente Bouckaert en Stef Vanhaeren en Waaslander Michael Rossaert. Op de 800m geen Jan Van Den Broeck, die op stage vertoefd, wel Arnaud Ghislain, die de snelste tijd heeft staan. Op de 1500m wordt het meest verwacht van Tarik Moukrime en op de 3000m zien we Thomas De Bock als één van de favorieten. Dario De Borger en Quentin Ruffacq gaan hoogstwaarschijnlijk een duel uitvechten op de hoge horden. Voor snelle tijden worden zijn geassisteerd door de Nederlanders Koen Smet & Mike Van Kruchten. In de 5000m snelwandelen start Dirk Bogaert als favoriet, wij hopen hem na de race te pakken te krijgen voor een interview.

Jeroen  Vanmulder, favoriet in het verspringen. - Foto: Jasper Jacobs
Jeroen Vanmulder, favoriet in het verspringen. – Foto: Jasper Jacobs

In de kampnummers bij de heren wordt gehoopt op een mooi duel in het verspringen. Jeroen Vanmulder voert de ranglijst aan, maar Mathias Broothaerts, Cedric Nolf en Nicolas Stempnick volgen op geringe afstand. Hoogspringer Bram Ghuys gaat voor een seizoensbeste in zijn discipline. Indien hij toch blijft steken op 2m10 of misschien iets lager, lijkt Bart Van Deursen een geduchte concurrent. Leopold Kapata lijkt het meest kans te maken op de nationale titel in het hinkstapspringen, Ben Broeders in het polsstokspringen. In dat laatste nummer wordt het ook uitkijken naar meerkamper Hans Van Alphen die voor het eerst in ongeveer een jaar weer in actie komt op het nummer waar hij zich blesseerde. Jurgen Verbrugghe is ten slotte favoriet voor de enige nationale indoorwerptitel, die bij het kogelstoten.

Bij de vrouwen voert Fanny Appes met 7″47 de 60m-ranglijst aan, al komen er enkele Vlaamse dames wel dichtbij haar seizoensbeste. Op de 200m schuiven we de favorietenrol naar Justien Grillet, op de 400m doen we dat naar Rani Nagels. De LAT-atlete kan misschien wel haar eigen BR aanscherpen dat staat op 54″29. Sofie Daelemans lijkt de enige in staat haar te volgen al werkt de ACME-atlete voor het eerst dit indoorseizoen dit nummer af. Op de 800m heeft Renée Eykens de scherpste tijd staan en op de 1500m, Sofie Van Accom. Op de 60m horden wordt een duel verwacht tussen Eline Berings en Sara Aerts. Aerts heeft vorige week wel moeten afzeggen voor de Flanders Indoor, maar zou naar eigen zeggen weer wedstrijdfit zijn. Op de 3000m snelwandelen lijkt het of Myriam Nicolas niet anders kan dan winnen, want haar SB is net geen 1 minuut sneller dan de dichtste achtervolgster.

Hanne Van Hessche lijkt het meest kans te maken op de nationale hoogspringtitel. - Foto: Tomas Sisk
Hanne Van Hessche lijkt het meest kans te maken op de nationale hoogspringtitel. – Foto: Tomas Sisk

In de kampnummers zien we Hanne Van Hessche, Sietske Lenchant, Claire Orcel en Marjolein Lindemans op amper 4 cm van elkaar staan in het hoogspringen. In het verspringen heeft Els De Wael dan weer 12 cm marge op de tweede sterkste atlete tot nu toe dit seizoen. Sietske Lenchant voert de seizoensbestelijst aan bij het hinkstapspringen en bij het polsstokspringen doet kersvers Belgisch recordhoudster Fanny Smets dat met haar 4m31. Chloe Henry kwam met 4m13 dit seizoen nog niet nabij, maar kan op het nationale kampioenschappen haar SB wel eens ruim verbeteren. Last but not least het kogelstoten waarin we Jolien Boumkwo als nationale titelfavoriet zien met haar 14m85. De Gentse werpster wordt overigens vergezeld in de competitie door Nafi Thiam die zich graag ook op het nationale podium zou werken.