Nafi Thiam zal op 16 februari te bewonderen zijn in de Gentse Topsporthal tijdens het BK indoor. De olympische kampioene op de zevenkamp opteert voor de 60m horden. Haar coach Roger Lespagnard had ook graag het verspringen gecombineerd met die horden, maar dat is door het tijdschema van het BK onmogelijk. De 25-jarige atlete zal in de aanloop naar de Spelen in Tokio geen enkele meerkamp afwerken. Er is eveneens goed nieuws over haar elleboogblessure, aangezien ze binnenkort haar speerwerptrainingen mag hervatten.

Nafi Thiam vertoefde de afgelopen drie weken in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch om er een trainingsstage af te werken. De vice-wereldkampioen van het afgelopen WK in Doha genoot zichtbaar van haar periode in Zuid-Afrika, waar ze in ideale omstandigheden kon toewerken naar komende zomer. In tegenstelling tot vorig jaar, aangezien ze toen door een kuitblessure haar stage moest stopzetten en daardoor ook een kruis maken over haar indoorseizoen. Thiam verschijnt op 16 februari aan de start van het BK indoor om er de 60m horden af te werken. Haar PR van 8″23 is ondertussen bijna drie jaar oud. De WK-limiet op die discipline bedraagt 8″16. In een ideale wereld zou de atlete ook het verspringen voor haar rekening hebben genomen, maar dat laat het tijdschema niet toe.

Elleboogprobleem eindelijk van de baan

Nafi Thiam en Roger Lespagnard – Foto: Jasper Jacobs

Belangrijk nieuws voor Thiam is uiteraard het feit dat ze opnieuw mag beginnen denken aan speerwerpen, de discipline waarin ze door een pijnlijke elleboogblessure nooit haar uitzonderlijke niveau kon behalen met de speer in 2019. Die blessure begon op mentaal vlak ook zijn tol te eisen. Haar trainer Roger Lespagnard haalt net zoals Thiam opgelucht adem nu er na een nieuwe controle blijkt dat het probleem van de baan lijkt. De atlete is al een tijdje bezig met versterkende oefeningen voor die elleboog. Normaal gezien kan ze in maart de werptrainingen hervatten.

“Waarom speerwerpen zo belangrijk is? Het kan, indien ze sterk voor de dag komt op haar zes andere proeven, het verschil maken tussen een medaille of het goud in Tokio. Ik zie Nafi nog op elke discipline vooruitgang boeken. Haar studies zijn tot een einde gekomen, waardoor een meer tijd is om te trainen”, vertelt Lespagnard aan het Nieuwsblad. Een eventuele zevenkamp als test in de aanloop naar Tokio lijkt niet aan de orde, aangezien de tijd tussen een grote meerkamp zoals pakweg Götzis te krap is. Voorlopig staat 2020 dus in het teken van één tweedaagse, namelijk 5 en 6 augustus in Tokio voor wie weet een tweede opeenvolgde olympische titel.