Enkele jaren geleden, als eerstejaars junior, verscheen Remco Goetheer in Vlaanderen. Er werd hier en daar wat vreemd opgekeken, wat kwam deze Nederlandse kogelstoter hier doen? Ondertussen zijn we 4 jaar verder en loopt deze sympathieke Nederlander nog steeds op de Belgische meetings rond. Hoog tijd om eens poolshoogte te gaan nemen dacht AtletiekNieuws. Wij spraken dit weekend na het Vlaamse kampioenschap met hem. 

Remco Goetheer hier aan de slag op de B-meeting in Huizingen
Remco Goetheer hier aan de slag op de B-meeting in Huizingen

Hoe verliep de wedstrijd Remco?

Niet helemaal zoals ik verwacht had , ik hoopte vandaag toch terug richting de 17m te kunnen stoten maar raakte de kogel niet echt lekker. Toch ben ik wel tevreden, ik stoot deze winter al constant rond de 16m50, dat is toch al een stap vooruit t.o.v. vorig jaar toen ik constant rond de 16m40 stootte, en dan vloog mijn uitschieter ook 17m60 ver! Goed voor een onverhoopte 3de plaats op het NK. Deze worp was ook verder dan de Limiet voor het EK beloften, jammer genoeg kwam ik hiervoor net te laat.

17m60 was voldoende voor een selectie voor het EK beloften, jammer genoeg kwam het net te laat

Hoe kwam je hier eigenlijk in België terecht?

Mijn vader verhuisde in 2009 naar Schoten voor z’n werk. Vermits ik de helft van de tijd bij hem woon (mijn ouders zijn gescheiden) wilde ik ook hier in België een uitvalsbasis hebben om te kunnen trainen en wedstrijden te doen. Na wat rondkijken kwam ik bij OLSE  Merksem terecht en daar voelde ik met direct thuis.

“Ondanks zijn 2de plaats mocht hij niet mee op het podium”

Vermits ik afwisselend hier in België en in Nederland woon sta ik hier niet ingeschreven, ik ben ook nooit langer dan 3 maanden aan een stuk in België, daarom is mijn Nederlands paspoort voldoende als verblijfsvergunning. Op zich wel jammer dat de VAL z’n eigen reglementen niet toepast en naar een inschrijvingsbewijs vraagt terwijl in de reglementen een verblijfsvergunning staat vermeld. Maar ik heb me er al bij neergelegd, de kampioenschappen zijn leuke wedstrijden voor mij, ook al mag in niet op het podium staan.Vorig jaar outdoor hebben ze me in eerste instantie wel op het podium gezet, daar interpreteerde ze het reglement in eerste instantie zoals wij het bij OLSE ook altijd hebben gelezen. Echter is er toen door een collega stoter, wiens naam ik niet zal vernoemen, een protest in gediend. Daarna heb ik op Facebook moeten lezen dat de zilveren medaille toen naar hem was gegaan. Dit is een heel vreemde situatie aangezien ik hier zelf nooit een bericht over heb ontvangen en mij ook nooit iets is gemeld vanuit de VAL.

Wat zijn de verwachtingen voor de rest van het seizoen?

Ik ben deze winter weer een stuk sterker geworden, door het zware trainingsprogramma komt dat er nu nog niet uit. Voor het NK indoor zal ik nog wel wat rust in bouwen. Het BK wordt dan een eerste test. Na het winterseizoen ga ik nog op stage. Het doel is om deze zomer over de 18m uit te komen, het liefst al zo dicht mogelijk naar de 19m, de limiet voor het Ek (19m88) zal nog wel te hoog gegrepen zijn. Dat is dan ook geen doel voor dit jaar.

 

De limiet voor het Ek (19m88) zal nog wel te hoog gegrepen zijn

Hoe ziet je gemiddelde trainingsweek er uit?

Een standaard trainingsweek op dit moment ziet er als volgt uit(een week zonder wedstrijd):

Ochtend Avond
Maandag Krachttraining Werptraining
Dinsdag Krachttraining Sprinten/sprongkracht
woensdag Werptraining
Donderdag Krachttraining Sprinten/Sprongkracht
Vrijdag Krachttraining Werptraining
Zaterdag Sprinten/sprongkracht
Zondag

In de weken dat ik wedstrijden heb, ziet het er iets anders uit. Echter een standaard trainingsweek is zoals in de tabel.

Ga je ook deze zomer veel in actie komen in België?

Natuurlijk! Ik doe meer wedstrijden in België dan in Nederland. Normaal gezien zal ik opnieuw alle kampioenschappen meedoen en  zullen er ook verschillende Flanderscup- en B-meetings op mijn programma staan. Alleen jammer dat ik OLSE niet mag verdedigen tijdens de interclub. Ik begrijp wel dat ze een bescherming tegen competitievervalsing inlassen. Maar ik doe ondertussen al 4 jaar gemiddeld 15 wedstrijden per jaar in clubkleuren, op het belangrijkste moment mag dat dan niet. En het reglement wordt ook hier niet altijd even consequent toegepast, want ik zie wel andere buitenlanders met dubbele aansluiting deelnemen aan de interclubs.

Ik doe ondertussen al 4 jaar gemiddeld 15 wedstrijden per jaar in clubkleuren, op het belangrijkste moment mag dat dan niet!

Als je zo vaak in België bent, overweeg je dan niet om hier in te trekken?

Dat is misschien wel een optie voor de toekomst, maar momenteel studeer ik ook nog in Nederland en ik ben ook net verhuisd naar Rotterdam zodat de afstand wat korter is. Daardoor kan ik ook iets rustiger trainen. Maar na mijn studies is alles mogelijk, in mijn ijskast staat alleszins geen Nederlands maar Belgisch bier!