olympische_spelenDe Duitser Thomas Bach is door de IOC-leden verkozen tot nieuwe voorzitter. Bach was de grootste favoriet om onze landgenoot Jacques Rogge op te volgen.

Thomas Bach was tot nog toe ondervoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij is zelf voormalig schermer en won zelfs goud op de Olympische Spelen van Montreal in ’76.

Volstrekte meerderheid

Bach kreeg de volstrekte meerderheid achter zich na de tweede stemronde. Hij kreeg 49 van de 93 stemmen. Ex-polsstokspringer Sergey Bubka was één van de andere kandidaten. Hij kreeg 4 stemmen.

Met de verkiezing van Bach komt de machtigste sportvoorzitter opnieuw uit Europa. Acht van de negen voorzitters zijn zo Europees. Bach werd meteen verkozen voor acht jaar. Daarna kan er eventueel nog vier jaar bijkomen.

Erfenis van Rogge

Onze landgenoot Jacques Rogge werd aangesteld in 2001. Rogge werd in 2009 herverkozen voor de laatste vier jaar. Hij werd de laatste periode vooral gelauwerd om zijn realisaties in de strijd tegen doping. Ook de kersverse voorzitter sprak lovend over dokter Rogge. “Ik wil je persoonlijk bedanken. Je laat een formidabele erfenis na”, zo klonk hij bij zijn aanstelling richting onze landgenoot.