Foto: Ruben Van den Berghe
Foto: Ruben Van den Berghe

Op vrijdag trad de Belgische 4x400m selectie aan in de finale. Gisteren, op donderdag, plaatsten ze zich met de verliezende tijden. In de reeksen moesten ze de Amerikaanse selectie en een ploeg uit Trinidad en Tobago voorlaten, maar lieten met 3’00″81 wel een vijfde tijd onder alle deelnemers optekenen. De Bahamas, de Olympische kampioenen, werden verrassend uitgeschakeld. In de finale werd Antoine Gillet geruild voor Will Oyowé. De drie broers Borlée bleven wel in de basisploeg.

In de finale startte België uit baan 1. De Amerikaanse favorieten vertrokken vanuit de 5e baan.

Uiteindelijk finishte het Belgische kwartet als 5de in 3:01.02, iets trager dan gisteren. Jonathan startte goed, maar zakte de laatste 100m er wat door. Zijn tijd na 400m was uiteindelijk (handgestopt) 45″3. Dat is na een zwaar WK een seconde trager dan gisteren. Dan gaf hij de stok aan zijn broer Kevin die het héél goed deed en de stok als 2de gaf aan Dylan. Over zijn hele baanronde deed Kevin er net als gisteren iets meer dan 44 seconden over. Dylan kon de 2de positie juist  400m vasthouden en dan moest nieuwkomer Will Oyowe het afmaken. Dylan liep overigens een halve seconde sneller dan gisteren. Will had het als slotloper moeilijk in zijn eerste grote finale, maar finishte uiteindelijk nog op een 5de plaats. Dat is een evenaring van de prestatie van op het vorige WK in Daegu. De Amerikanen wonnen  het goud op de 4x400m in 2:58.71. Het zilver was voor de Jamaicanen, de Russen liepen in hun thuisland naar het brons.

Volledige uitslag finale 4x400m mannen

POS BIB ATHLETE COUNTRY MARK
Details 1 USA United States USAUSA 2:58.71 WL
Details 2 JAM Jamaica JAMJAM 2:59.88 SB
Details 3 RUS Russia RUSRUS 2:59.90 SB
Details 4 GBR Great Britain & N.I. GBRGBR 3:00.88
Details 5 BEL Belgium BELBEL 3:01.02
Details 6 TRI Trinidad and Tobago TRITRI 3:01.74
Details 7 BRA Brazil BRABRA 3:02.19
Details 8 AUS Australia AUSAUS 3:02.26 SB

België is de regerende Europese kampioen en werd op de Spelen in Londen zesde. Op vorige WK’s werd België nog vierde in 2009, toen nog met Cedric Van Branteghem, en vijfde in 2011, toen nog met Nils Duerinck.

De snelste tijd dit jaar, vóór het WK, van een nationale selectie kwam er van de beloften heren, die in Tampere naar een zilveren plak op het EK stoven. Zij klokten toen 3’04″90. De drie Borlées, aangevuld met clubgenoot Arnaud Destatte, scherpten dit jaar overigens ook al het Belgisch record voor clubs aan. In Oordegem waren ze toen goed voor 3’06″06. Het Belgisch nationaal record staat op 2’59″37, dat ze liepen in 2008, in de finale van de Olympische Spelen.

 

Alle resultaten van de 4x400m reeksen zijn hier te bekijken.

Live-uitslagen vindt u hierTV-uitzending en live-stream zijn te vinden op Sporza.

Alle artikels over het WK in Moskou vindt u hier. Het overzicht van de Belgen in de Russische hoofdstad vindt u dan weer hier.