Op het vorige wereldkampioenschap, dat in het Zuid-Koreaanse Daegu plaatsvond, behaalde Usain Bolt ‘slechts’ twee wereldtitels. Hij werd immers gediskwalificeerd in de finale van de 100m omwille van een valse start en kon daardoor enkel de gouden medailles op de 200m en 4x100m om zijn hals hangen. Maar nu gaat ‘Thunderbolt voor niets minder dan 3 goud gekleurde plaatjes. “Op dit moment zit de vorm goed, net als het gevoel, en ben ik ten volle gefocust!,” meldt hij.

Van zijn landgenoot en voormalig wereldkampioen Yohan Blake hoeft de sprintbom alleszins geen schrik te hebben, want hij gaf al een tijdje geleden verstek omwille van een hamstringblessure. Aan Tyson Gay en Asafa Powell hoeft hij evenzeer niet te denken, want beide atleten liepen eerder dit seizoen tegen de dopinglamp.

Op de 100m en 200m heeft Bolt voor het kampioenschap  de snelste tijd staan, want het vertrouwen waarschijnlijk ook wel goed doet, al staat dat waarschijnlijk al op een hoog pitje. Op het kortste sprintnummer wordt vooral tegenstand van de Amerikaan Justin Gatlin verwacht. In juni versloeg Gatlin nog de  meervoudige Olympische kampioen, maar sinds dan ging Bolt altijd maar snellere tijd noteren, met 9″85 zo’n tiental dagen geleden in Londen als hoogtepunt. “Moskou moet en zal het hoogtepunt worden van dit post-Olympisch jaar”, benadrukte hij nog eens.

Of het dat ook wordt zien we zaterdagavond al een beetje, want dan komt hij voor het eerst in actie in de reeksen.