“Eindelijk.” Jacques Borlée houdt zich niet in als hij hoort dat Tyson Gay betrapt is. Verder gelooft hij niets van de verdediging van Powell, die zegt dat de positieve test toe te schrijven is aan een vervuild supplement. Zo klinkt vader Borlée op dinsdag in De Morgen.

“Het was onmogelijk dat Gay zuiver liep. De man ontplofte. Dat was niet normaal”, zo verklaart Borlée. “En wat meer is, de namen van de trainers zijn gekend. Het zijn altijd dezelfde. Tyson Gay, Steve Mulling en Veronica Campell-Brown trainden bij dezelfde coach. Ook Nesta Carter en Asafa Powell deelden Stephen Francis.”

En Bolt dan? Zou die ook in hetzelfde bedje ziek zijn? “Eerlijk. Vanuit Bolt zijn entourage heb ik nooit wat gehoord over louche zaken. Bolt is natuurlijk hyperbegaafd. En hij kan goed om met stress.”

Ook voor zijn zonen steekt Jacques Borlée zijn handen in het vuur. “Het is normaal dat er vragen komen, maar u mag met alle leden van onze entourage praten. Ons standpunt is duidelijk: wie met doping afkomt, moet op een ander gaan.”

Ook gisteren kwam ex-wereldkampioen Ato Boldon met een verrassend voorstel. Hij zou doping in beperkte, gecontroleerde mate willen toelaten. “Dat slaat nergens op”, volgens Borlée. “Hij zegt dat allicht omdat hij zelf ook gebruikte. Enkel levenslang schorsen zal werken.”  Verder denkt Borlée dat men ze moet treffen daar we ze het het hardst voelen. In hun portemonnee. “Neem minstens de helft van hun verdienste af. Van de laatse vier jaar. Dan zal het snel gedaan zijn, want alles draait om geld.”