Afgelopen nacht vond op de Bahama’s de eerste dag van de World Athletics Relays plaats. Op het spel stonden tickets voor de Olympische Spelen van komende zomer in Parijs. Op de Mixed 4x400m Relay was dat ticket voor de Belgen al vroeg in de nacht binnen. Ook de Tornados plaatsten zich voor de Olympische Spelen. De Rockets, Falcons en Cheetahs moeten komende nacht nog vol aan de bak.

Ons land stuurde voor elk nummer een ploeg naar de Bahama’s. De opdracht voor die teams was duidelijk: in de top twee van hun reeks eindigen. Slaagden ze daarin, dan was het olympisch ticket binnen en kwalificeerden ze zich voor de finale van zondagnacht waarin prijzengeld te verdienen valt. Indien een plek bij de eerste twee niet lukte, was er nog geen man overboord. Komende nacht volgen namelijk herkansingen met nog eens twee tickets op het spel in elke reeks.

Het eerste nummer waarbij er olympische tickets te verdienen waren, was de Mixed 4x400m Relay. Jonathan Sacoor, Imke Vervaet, Christian Iguacel en Camille Laus waren de vier lopers die een gooi deden naar een eerste succesje van de nacht. Sacoor startte sterk en wisselde als eerste. Vervaet kwam vervolgens in een groepje van vier landen terecht, waarvan ook Iguacel zich niet kon ontdoen. Slotloopster Laus werd in de laatste bocht gegrepen waardoor het ticket de Belgen nog leek te ontglippen. Ze weerstond echter aan de druk van de Britse Laviai Nielsen en remonteerde meesterlijk. Laus kwam na Ierland als tweede over de lijn in een tijd van 3’13”18. Het olympisch ticket voor de gemengde 4x400m-ploeg is dus al binnen.

Foto: Jeroen De Meyer

De Rockets, de vrouwelijke 4x100m-ploeg, oefenden vorig weekend nog op Curaçao en tankten daar met een tijd van 43”30 vertrouwen. Die chrono was namelijk de snelste ooit voor de huidige generatie. Sterkhoudsters Rani Rosius en Delphine Nkansa werden afgelopen nacht opnieuw vergezeld door Rani Vincke en Elise Mehuys. In een reeks met ook nog Australië, Spanje, Duitsland en Ivoorkust was in de top twee eindigen een zware opdracht. Een stroeve tweede en derde wissel tussen maakte de opdracht er niet makkelijker op. De Rockets finishten ik 43”96 en werden uiteindelijk zelfs gediskwalificeerd voor een stokwissel buiten de wisselzone. Onze landgenotes krijgen morgen wel meteen een nieuwe kans.

Foto: Jeroen De Meyer

Ook de Falcons, de mannelijke tegenhanger van de Rockets, stonden voor een lastige opdracht. Jamaica was de topfavoriet in hun reeks, maar met ook nog Australië, Duitsland, Denemarken, Thailand, Nederland en Canada zou de top twee halen een fantastische prestatie zijn geweest. De Falcons verbeterden vorig weekend nog het Belgisch record naar 38”68 en hadden dus vertrouwen getankt. In die opstelling – Kobe Vleminckx, Ward Merckx, Antoine Snyders en Simon Verherstraeten – kwam Valentijn Hoornaert Verherstraeten vervangen als slotloper. Onze landgenoten startten goed en behielden de aansluiting met de eerste vier, maar de laatste wissel tussen Snyders en Hoornaert liep niet naar behoren en eindigde buiten de zone. Dat kostte de Belgen een kans op een stunt. Ook voor de mannelijke 4x100m-ploeg volgde een diskwalificatie. Die verhindert hen niet om morgen opnieuw in actie te komen tijdens de herkansing.

Net niet voor de Cheetahs, een overschot aan klasse bij de Tornados

De Cheetahs haalden sinds hun oprichting in 2018 de finale op drie WK’s en een Olympische Spelen. Het uitvallen van sterkhoudster Cynthia Bolingo door een blessure was wel een aderlating, maar de vrouwelijke 4x400m-ploeg had dan weer het geluk dat haar reeks uit slechts zes in plaats van acht landen bestond. Nigeria verscheen uiteindelijk ook niet aan de start. Er waren dus slechts vijf landen die een gooi deden naar twee beschikbare olympische tickets. Naomi Van Den Broeck, Hanne Claes, Liefde Schoemaker en Helena Ponette waren de vier die op zoek moesten gaan naar dat ticket. Startloopster Van Den Broeck finishte sterk en wisselde als derde. De Verenigde Staten liepen al snel alleen vooraan, maar tussen Claes en de Noorse Amalie Iuel was het wel spannend. De Noorse gaf niet af en ging nog net voor de wissel voorbij onze landgenote. Ook Schoemaker slaagde er niet in om voorbij de Noorse ploeg te geraken. Slotloopster Ponette vocht een duel uit met de Noorse Henriette Jæger om het olympisch ticket. Hoewel Ponette alles uit de kast haalde slaagde ze er niet in de Noorse voorbij te steken. De Verenigde Staten finishten na 3’24”76. De Cheetahs finishten met 3’27”19 net na Noorwegen (3’26”89). De Belgische vrouwen liepen de achtste tijd van alle landen, maar moeten dus nog eens tonen dat ze hun plaatsje in Parijs verdienen.

Photo by Francesca Grana / World Athletics

De Tornados waren als laatste Belgische team aan de beurt. De mannen van coach Jacques Borlée herpakten zich na een ontgoochelend WK outdoor in Boedapest – waar ze het niet verder schopten dan de reeksen – met een wereldtitel op het WK indoor. Dylan Borlée was afgelopen nacht de startloper en hij gaf de stok als eerste door. Robin Vanderbemden, Jonathan Sacoor en Alexander Doom gaven die eerste plek daarna nooit meer uit handen. De voorsprong groeide gestaag en de dominante Tornados finishten uiteindelijk na 3’00”09.

Na de eerste dag van de World Athletics Relays hebben twee Belgische ploegen zich dus al verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen. De andere teams krijgen komende nacht nog eens de kans om zich te kwalificeren. Ook voor een verslag van de tweede dag zit u bij Atletieknieuws goed! Hieronder vindt u alle splits terug:

Mixed Relay
Jonathan SACOOR (45.27)
Imke VERVAET (52.07)
Christian IGUACEL (45.11)
Camille LAUS (50.73)

Rockets
Rani VINCKE (11.84)
Rani ROSIUS (10.28)
Elise MEHUYS (11.18)
Delphine NKANSA (10.66)

Falcons
Kobe VLEMINCKX (10.67)
Ward MERCKX (9.23)

Antoine SNYDERS (9.73)
Valentijn HOORNAERT (10.19)

Cheetahs
Naomi VAN DEN BROECK (52.19)
Hanne CLAES (52.70)
Liefde SCHOEMAKER (52.27)
Helena PONETTE (50.03)

Tornados
Dylan BORLÉE (45.66)
Robin VANDERBEMDEN (45.16)
Jonathan SACOOR (44.43)
Alexander DOOM (44.84)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in