Nafi Thiam is op het Sportgala verkozen tot Sportvrouw van het Jaar 2022. Thiam schrijft die trofee voor de vierde keer in haar carrière op haar naam. Afgelopen zomer kroonde de koningin van de zevenkamp zich voor de tweede keer tot wereld- en Europees kampioen. De Belgian Tornados zagen hun wereldtitel in zaal, bronzen WK-medaille en zilveren EK-medaille beloond met de titel van Ploeg van het Jaar. Roger Lespagnard, de voormalige coach van Thiam, ontving de Orde van Verdienste van het BOIC én de trofee van Coach van het Jaar. 

Nafi Thiam is zoals verwacht voor de vierde keer uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar. Thiam werd op het Sportgala bekroond voor haar wonderjaar 2022 waarin de tweevoudige olympische kampioene in de zevenkamp zowel goud greep op het WK in Eugene én goud op het EK in München. Op die manier heeft de meerkampster van RFCL nu elke groot kampioenschap in openlucht minstens twee keer gewonnen. Thiam ging wielrenster Lotte Kopecky met bijna 200 punten vooraf, kunstschaatser Loena Hendrickx eindigde op plaats drie.  Vanuit Zuid-Afrika bedankte Thiam het publiek: “Dit is een heuse eer.”

Belgian Tornados nemen vierde trofee in ontvangst

De Belgian Tornados zagen hun schitterend jaar 2022 bekroond met de trofee van Ploeg van het Jaar. Het aflossingsproject op de 4x400m was het afgelopen jaar goed voor maar liefst drie internationale medailles met de wereldtitel op het WK indoor in Belgrado als hoogtepunt. Op het WK in openlucht in het Amerikaanse Eugene scoorden de Tornados opnieuw een bronzen plak, gevolgd door een zilveren medaille op het EK in München. Alexander Doom en Christian Iguacel namen de trofee in ontvangst in naam van de ploeg, aangezien de broers Borlée een stage afwerken in Zuid-Afrika. De Tornados moesten ondanks knappe prestaties de afgelopen jaren maar liefst 11 jaar wachten op een nieuwe trofee als Ploeg van het Jaar.

De Belgian Tornados – Foto: Erik van Leeuwen

Lespagnard wordt twee keer gehuldigd 

Ook de voormalige trainer van Thiam viel in de prijzen. Roger Lespagnard mag dan niet langer de trainer zijn van de grootste atlete uit de Belgische geschiedenis, de clubtrainer bij RFCL werd wel geëerd voor zijn werk met de meerkampster. Lespagnard ontving namelijk zowel de trofee voor Coach van het Jaar, als de Orde van Verdienste van het BOIC. Als coach begeleidde hij Thiam van de jeugdcategorieën naar het allerhoogste niveau. Daarvoor viel hij in het verleden al tot twee keer toe in de prijzen op het Sportgala. Vrijdagavond ontving hij zijn derde trofee als Coach van het Jaar door onder meer collega Jacques Borlée voor te blijven. Voor het eerst in de geschiedenis werd ook de Orde van Verdienste van het BOIC uitgereikt tijdens het Sportgala. De trofee zag in 2013 het levenslicht met Eddy Merckx als eerste laureaat.

Roger Lespagnard en Nafi Thiam – Foto: Floryan Simar