Kenenisa Bekele tijdens de 10.000 meter - Foto: Jasper Jacobs
Kenenisa Bekele tijdens de 10.000 meter – Foto: Jasper Jacobs

Gisteren kwam niemand minder dan Kenenisa Bekele, wereldrecordhouder op de 5000 & 10000m, naar de B-meeting in Lier. De Ethiopiër wou op de laatste dag dat hij zich nog kon kwalificeren voor het WK in Moskou, een tijd onder de 26’57″33 realiseren, omdat de 3de snelste Ethiopiër (Imane Merga) dit seizoen deze tijd gelopen heeft en enkel de 3 snelste Ethiopiërs op de 10000m hun land mogen verdedigen in Moskou. Vooraf was Kenenisa de 4de snelste Ethiopiër met zijn seizoensbeste van 27’12″08. Dit bleef ook staan, want hij slaagde er niet in om naar een tijd onder de 26’57″33 te lopen en hij bleef uiteindelijk steken op 27’46″56.

Na het wegvallen van de tempomaker kwam Bekele er na 5000m alleen voor te staan. Die tweede wedstrijdhelft bleek een moeizame, eenzame strijd tegen de wind te worden. ”Het was onmogelijk om dit in mijn eentje te klaren tegen de wind,” reageerde Bekele teleurgesteld. “Het was heel zwaar.” Over zijn verdere plannen wilde de wereldrecordhouder nog niets kwijt. “De marathon? Misschien. We zien wel. Nu wil ik eerst goed uitrusten.”

Bekijk hieronder heel de wedstrijd van Kenenisa Bekele  en achteraf ook zijn reactie bij de verslaggever.