Ismael Debjani heeft zich dinsdag vlot geplaatst voor de halve finales van de 1.500 meter in Tokio. Hij won zelfs zijn reeks en was na afloop een tevreden atleet. En dat nadat hij serieus de schrik te pakken kreeg toen hij de reeksindeling onder ogen kreeg.

“Er is veel geduwd, maar ik ben altijd kalm gebleven en zat goed langs de koord”, analyseerde Debjani zijn race. “Ik liet mij niet doen. Filip Ingebrigtsen probeerde me met een duwtje te passeren, maar ik heb gewoon teruggeduwd en behield altijd mijn plaats.”

De nationale recordhouder snelde uiteindelijk op indrukwekkende wijze naar reekswinst. “Dit is goed. Het doet echt deugd om de grote tenoren te kloppen. Ik liep zonder vrees, al moet ik zeggen dat ik gisteren wel met de schrik zat nadat ik de startlijsten gezien had. Daarna heb ik naar mijn psycholoog en naar mijn mama gebeld en heb ik goed kunnen slapen.”

Eens de schrik achter zich gelaten, voelde Debjani zich in zijn sas. “Vanaf de opwarming voelde ik dat het goed zat. Ik liep vier kilometer tegen 3’55/km en wist dat de vorm er was”, klinkt het. “Het was de eerste keer dat ik om 5uur moest opstaan voor een wedstrijd, maar het heeft goed uitgepakt.”

De 1.500 meterspecialist wilde iets rechtzetten in Tokio. “In Londen was ik slecht, in Doha was ik ook slecht. Telkens omwille van stommiteiten. Deze keer heb ik tegen mezelf gezegd: het kunnen je eerste en laatste Spelen zijn, dus zorg dat je mentaal klaarstaat.” Dat laatste lijkt in orde, al wil Debjani meer. “De druk is nog niet weg. Ik wil niet zomaar uitgeschakeld worden in de halve finales. Nu begint het pas echt. Alleen de grote jongens blijven over en daar hoor ik nu bij”, besluit hij.