Dries De Smet zorgde eergisteren voor een onverwachte medaille voor ons land op het EK voor junioren door tijdens de 1500m naar het zilver te snellen. In een tactische en incidentrijke race bleef onze landgenoot rustig. Hij woekerde niet met zijn krachten en liep een fenomenale slotronde. Met nog tweehonderd meter te gaan, lag De Smet plots op medaillekoers. In de laatste rechte lijn kwam het zilver in zicht en zelfs de Europese titel leek niet ver weg. Het zilver zorgde voor een enorme ontlading bij de Belgen in het stadion. De eindtijd van 3’56″98 was van weinig belang. Wij spraken met De Smet en zijn trainer Michiel De Proft.

Amper één dag na het onverwachte (een adjectief dat nog vaak zou terugkeren) zilveren plak voor De Smet was de rust toch al een beetje teruggekeerd. Er werd uiteraard wel nog nagenoten én terecht. Voor trainer Michiel De Proft is De Smet de exponent van zijn hechte trainingsgroep. In die groep, op de club van AC Lebbeke, heerst een erg sfeervol en goed klimaat. Het is dan ook een vriendengroep die elkaar helpt op elke mogelijke manier.

“Ik durf zeggen dat het uniek is. Michiel haast me elke pistetraining; 400’den of 1000’den, hij is er elke keer om me te helpen. Naast mijn trainer is hij dus ook een trainingsmakker. Op die manier kan ik met een goed gevoel de trainingen verlaten. De sfeer in de groep zorgt voor een goede flow. Eenmaal je die te pakken hebt, gaat alles vlotter”, aldus De Smet.

Die methode loont. De Smet traint ondertussen zes jaar bij De Proft in Lebbeke en maakt jaar na jaar progressie. Op een selectie voor een internationaal kampioenschap was het tot eind mei op de IFAM wachten. De atleet had al enkele pogingen op de 800 meter ondernomen, maar op voorhand wisten zowel De Smet als De Proft dat de dubbele baanronde lastig zou worden. Er zou slechts één stevige poging op de 1500 meter volgen met de nodige ontlading tot gevolg. Daarna volgden de examens voor de student die in zijn tweede jaar handelsingenieur zit op de Gentse Universiteit: “De herexamens zijn mijn volgende hoofddoel deze zomer”.

Terug naar de twee wedstrijden van de afgelopen dagen. Na de reeksen was een erg zelfzekere en sterke De Smet te zien. Er was duidelijk ‘room for improvement’, want hij liep met overschot naar een knappe 3’46″00. Zijn kampioenschap was al geslaagd. De rest werd bonus. Het werd een héél mooie bonus. “Als coach is zo’n finale uitzonderlijk om mee te maken. Na het ingaan van de call room heeft een coach bij loopnummers op zo’n EK nog weinig invloed op zijn atleet. Ik kon alleen maar roepen, tieren en brullen”, aldus De Proft.

“Een finale ga je meestal in met een plan”, vertelde De Proft achteraf. Daar was op voorhand goed over nagedacht. De goede start van De Smet zou ongetwijfeld uitgespeeld worden. “Daarna was het kwestie om steeds attent te blijven en niet te veel in het gedrum te geraken”. Op een eindschot kan De Smet zeker rekenen. Nog meer in een tactische race, maar hij zou zich wel voorin moeten nestelen om hierin te slagen. De val van topfavoriet Jakob Ingebritsen zorgde alvast voor een medaillekandidaat minder. Op die manier kon onze landgenoot trouwens langs de koord opschuiven: “Een geluk voor Dries, een ongeluk voor de Noor”. Het plan om zich voorin te nestelen verliep dus niet zoals oorspronkelijk uitgestippeld, maar De Smet sleurde er de beste driehonderd meter van zijn nog jonge carrière uit. In de laatste bocht kreeg hij een van de topfavorieten, de Spanjaard Adrian Ben, in het vizier: “dat gaf me vleugels hé”.

“Dan krijg je vleugels hé” – Foto: Viktor Benschop

Het bleef een compleet onverwacht scenario voor zowel trainer, als atleet. De Smet kwam met de achtste tijd aan de start en was op voorhand zeer tevreden als hij die plaats zou kunnen bevestigen. Een zilveren plak zagen ze allebei niet aankomen. De afgelopen maanden stonden in het teken van het behalen van de limiet en dit kampioenschap. Het BK veldlopen week er zelfs voor.

Eind november gaat De Smet op zoek naar revanche op de CrossCup in Roeselare, aangezien hij de afgelopen jaren niet werd opgenomen in de Belgische ploeg na de selectiemanche met het oog op het EK veldlopen. Er kan dit jaar een sterke ploeg gestuurd worden. Zijn trainer is daar voorstander van: “Je vijfde, of zesde junior kan je beste senior worden. Bij deze een warme oproep om ploegen te sturen op zo’n EK veldlopen. Een selectie, of niet-selectie kan een extra motivatie betekenen, of een reden zijn om ermee op te houden”.

De Smet komt volgende week nog aan de start op de Flanders Cup in Merksem. Daar hoopt hij onder de 1’50 te duiken op de dubbele baanronde. Daarna is het tijd voor welverdiende rust, aangezien de voorbereiding hierop in maart begon. De atleet koos voor intimiteit na zijn vice-Europese titel. Geen groot feest, maar een rustig etentje met familie, zijn vriendin en enkele vrienden: “Iedereen was vermoeid. Bovendien kwamen nog enkele Belgen in actie vandaag op de 4x100m. Ik zou het niet fair vinden om dan al echt te feesten, aangezien zij nog aan de bak moesten. Het atletenfeestje doen we uiteraard wel.”

Het siert de atleet, die na jaren stap per stap werken een eerste internationale beloning beet heeft.

De Smet in een omhelzing met zijn familie en vriendin na het behalen van zijn finaleticket