Zeven Belgische junioren mogen zondag van start gaan op het EK veldlopen in Samorin. Bij de heren, opnieuw goed voor het grootste aantal deelnemers, komt er een vijftal aan de start. Hier tellen dus niet louter de individuele belangen. Bij de vrouwen geen ploeg, maar wel een duo. Wij wikken en wegen hun kansen.

Doen onze heren het beter dan het vijftal in 2015?

In 2015 behaalden de Belgische junioren een vijfde plaats in het landenklassement. Dit vooral door de toenmalige speerpunten Dieter Kersten en Simon Debognies, die respectievelijk beslag legden op de achtste en elfde plaats. Wie zijn onze speerpunten met het oog op zondag? Op vlak van internationale ervaring hebben Dries De Smet en Tim Van de Velde het meeste aanspraak op de dichte ereplaatsen.

Beide heren stonden afgelopen zomer op het EK voor junioren in de finale van de 1500m. Die finale draaide in het voordeel van De Smet uit, aangezien hij onverwacht naar het zilver snelde. De toenmalige topfavoriet voor het goud in Grosseto, titelverdediger én grote favoriet voor zondag, het Noorse supertalent Jakob Ingebritsen, kwam pijnlijk ten val op 300m van de finish. Van de Velde, erg zelfverzekerd in de reeksen op het EK, kwam echter niet in het stuk voor in de finale. Leergeld voor de atleet die op dat moment nog scholier was. Op de CrossCup Relays in Gent en op de individuele manche in Mol was de eerstejaarsjunior heer en meester. In Roeselare maakte hij de wedstrijd, maar kreeg hij af te rekenen met vier heel taaie klanten. In de sprint moest hij het onderspit delven, maar zijn voorgaande resultaten werden beloond met een ticket naar Slowakije.

John Heymans (links) en Tim Van de Velde – Foto: Peter Wagemans

De Smet kon op zijn beurt met een beperkte voorbereiding toch degelijk presteren in Gent, maar liet Mol aan zich voorbijgaan om de lange cross in Mechelen op zijn naam te schrijven. In Roeselare toonde hij vooral zijn snelheid door in de laatste hectometers van de vijfde naar de tweede plaats te snellen. Beide heren lijken in staat om in de buurt van de beste twintig atleten te komen. Bij die beste twintig zullen er heel wat finalisten van die bewuste finale op de 1500m te vinden zijn.

In hun buurt zal ook Ziad Audah, de winnaar van de juniorenrace in Roeselare, lopen. De revelatie van Roeselare maakte bij de aanvang van het seizoen de overstap naar CABW en trainer Fernand Brasseur. Een keuze die zijn vruchten afwerpt, aangezien Audah zowel in Mol, als in Roeselare over een sterk stel benen beschikte. Hij kan in tegenstelling tot het duo De Smet-Van de Velde geen knaltijden op de piste voorleggen. In zijn huidige vorm zal hij echter niet veel moeten onderdoen voor hen. Audah verwachten we dan ook rond de dertigste plaats.

John Heymans en Lucas Da Silva waren na de selectiecross in Roeselare door het dolle heen. Heymans, een voormalig hockeyspeler, liep de snelste 1500m van alle junioren op de Relays. In Mol opteerde hij voor een eerder anonieme passage bij de senioren. Da Silva, de meest uitgesproken crosser van het gezelschap, hoopt ongetwijfeld op zware omstandigheden. Het wordt koffiedik kijken waartoe deze heren in staat zijn, aangezien ze de eerder onverwachte namen in de selectie zijn. Van groot belang sinds deze editie van het EK: de beste drie lopers zorgen voor het resultaat van de ploeg. Een verschil dus met de afgelopen jaren, waar toen nog de vier beste deelnemers per land in het klassement werden opgenomen. Draait het in het voordeel uit van onze junioren? U kan het alvast hier volgen.

Tandem Deswaef-Nelissen op zoek naar mooie klassering

Mathilde Deswaef en Paulien Nelissen zullen als junioren dames de spits afbijten in Samorìn. Het is afwachten of de jonge garde stand kan houden tussen het internationaal gezelschap. Deswaef heeft al enige ervaring met Europese kampioenschappen. Zij behaalde afgelopen zomer een 26e plaats op de 1500m tijdens het EK junioren in Grosseto. Toch valt dit niet te vergelijken met de wedstrijd die in Slowakije gelopen zal worden. De deelnemerslijst bestaat uit bijna 120 junioren meisjes, waaronder de Nederlandse Jasmijn Lau en de Zweedse Delia Sclabas, die vorig jaar respectievelijk als vijfde en zesde eindigden. Jasmijn Lau, winnares van de 5000m op het EK te Grosseto, zou wel eens sterk uit de hoek kunnen komen, net zoals de andere Nederlandse meisjes. Ook de Britse atleten zijn volgens Mathilde Deswaef niet te onderschatten. Momenteel verkeert Deswaef in topvorm en als ze haar goede benen van Roeselare kan doortrekken naar komende zondag zou een plaats in de top 20 fantastisch zijn.

De Limburgse Paulien Nelissen zal voor het eerst aan de start komen van een internationaal kampioenschap. Nelissen bevestigde haar goede conditie met knappe prestaties in Mol en Roeselare. Hopelijk kan ze ook in Slowakije verrassen. Als debutant is het moeilijk inschatten welke plaats mogelijk is, maar over een afstand van 4180m zou het voor Nelissen geen probleem mogen zijn om een goede prestatie neer te zetten. Het is sinds 2013 geleden dat een Belgische atlete bij de junioren dames een plaats in de top 30 behaalde. Louise Carton eindigde op een 18de plaats in Belgrado. In 2015 haalde Vanessa Scaunet met een 31ste plaats in Hyères de top 30 net niet.

Justine Tinck, Paulien Nelissen en Mathilde Deswaef –
Foto: Peter Wagemans