Zondag trekt de Belgische veldlooptop naar West-Vlaanderen om de tweede individuele manche te betwisten van de Structabo CrossCup. In Roeselare kruisen onze veldlopers de degens met het oog op een eventuele EK-selectie. Wij wikken en wegen per categorie de kansen van de toppers in het veld. Gisteren trapten de junioren de af, vandaag is het de beurt aan de beloften. 

Klassiek duel RoomsScaunet

Lisa Rooms en Vanessa Scaunet kunnen allebei adelbrieven voorleggen als het aankomt op het vlak van EK-deelnames. Beide dames komen zondag opnieuw lijnrecht tegenover elkaar te staan. Rooms heeft wat goed te maken, aangezien ze vorig jaar nog een mindere dag kende tijdens de manche in Roeselare. Scaunet had toen meer geluk, maar op het EK zelf ging het de atlete van CABW niet voor de wind. Het duo is dus uit op revanche. Elise Vanderelst behoorde tot de kanshebbers, maar de atlete van MOHA opteerde om deel uit te maken van de Mixed Relays op het EK. Hierdoor hoeven Rooms en Scaunet geen rekening te houden met het oog op zondag. 

“Ik zou graag net zoals vorig jaar beste belofte worden in Roeselare en een EK-ticket bemachtigen. Ik wil namelijk nog het één en ander rechtzetten. Vorig jaar verliep mijn EK niet zoals ik het had gehoopt. Dit jaar wil ik daar zeker verandering in brengen. Al weet ik dat het met Lisa Rooms altijd een strijd wordt. Elise Vanderelst rekende ik ook absoluut tot mijn concurrentes, maar zij gaf al eerder aan om voor de Mixed Relays te opteren. In Mol was ik er nog niet bij en ook mijn voorbereiding was niet optimaal. Het is dus wat gissen naar wat ik waard ben op een lange cross. Ik heb er echter enorm veel zin in. Ik kijk alvast uit naar de strijd zondag”, vertelt Scaunet. 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Vanessa Scaunet – Foto: Jeroen De Meyer

Resultaat Samorin 2017

Vanessa Scaunet 40ste
[/box]

Debognies als speerpunt, maar ook ploegambities

De beloften mannen zorgden de afgelopen jaren voor knappe resultaten op het EK. Simon Debognies mag als dé man gerekend worden in die categorie. In Mol moest hij alleen maar Isaac Kimeli en Dame Tasama voor zich dulden. Vorig jaar werd hij nog zesde op het EK. Dit jaar mikt hij nog net dat tikkeltje hoger. Misschien zit er wel een medaille in voor de man van OEH. 

Een ploeg lijkt in tegenstelling tot andere jaren minder logisch, al klinken de namen van Dorian Boulvin en Dieter Kersten als EK-muziek in de oren. Ook Jennen Mortier en Dries De Smet mogen in geen geval vergeten worden. Het zal grotendeels afhangen van de verschillen die gemaakt worden tijdens de manche in Roeselare. De afwezigheid van Soufiane Bouchikhi kan zomaar eens in het voordeel van een belofteploeg spelen, aangezien de senioren naar alle waarschijnlijkheid iets meer de kat uit de boom zullen kijken. 

“De manche van Roeselare staat al lang met stip aangeduid in mijn agenda. Met wat geluk kan ik twee weken later een dikke vette stip aan die agenda toevoegen, aangezien Roeselare en een eventueel EK het zwaartepunt van mijn winter vormen. Ik ben dan ook absoluut gebrand om iets te laten zien. Roeselare staat synoniem voor een geladen cross en iedereen komt er meestal sterk voor de dag. Het parcours ligt me, waardoor ik met de nodige goesting zal afzakken. De beloften mannen hebben de afgelopen jaren steeds goed gepresteerd op het EK. Ik hoop dat ik daar dit jaar mijn steentje aan kan bijdragen”, vertelt Mortier, die in 2015 en 2016 goed was voor een 49ste en 21ste plaats op het EK veldlopen bij de junioren.

Nog iemand met EK-ervaring is Dries De Smet, vorig jaar nog 16de bij de junioren. Ook De Smet koestert ambities om bij de belofteploeg aan te sluiten. 

“Mijn ambitie is om in de buurt te komen van de mannen die op het EK voor beloften onze landskleuren mogen verdedigen. Het liefst van al hoor ik uiteraard bij die mannen. Qua vorm zit ik beter dan ooit, maar of dat voldoende is voor het type loper dat ik ben, is een ander paar mouwen. Ik ga de uitdaging echter niet uit de weg”, klinkt het bij De Smet. 

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
De zilveren belofteploeg op het EK in Samorin – Foto: Jeroen De Meyer

Resultaat Samorin 2017

Simon Debognies 6de

Robin Hendrix 9de

Michael Somers 11de

Dorian Boulvin 14de

[/box]