Zaterdag vindt het BK indoor voor junioren en beloften plaats in de Topsporthal in Gent. Bekijk hier de voorbeschouwing voor de loopnummers op dit kampioenschap.

Heren

 Sprint:

Bij de 60m sprint bij de junioren mannen wordt de Belgische recordhouder bij de junioren, Robin Vanderbemden, de absolute favoriet. Het wordt nog afwachten of de Belgische kampioen tegenstand zal krijgen, want de tweede beste tijd staat op naam van de Antwerpenaar Stuart Dutamby. De atleet van BVAC heeft een beste tijd van 6.96, zo’n 20 honderdsten trager dan Robin.
Als alles goed gaat op de 60m horden bij de junioren voor Thomas Durant, goed voor 7.99, wordt hij Belgisch kampioen. De tweede beste tijd dit jaar werd gelopen door Anthony Koti (8.46) van RAM. Op de 200m bij de junioren mannen wordt Alan De Meulemeester van ASVO de ‘te kloppen man’. Met een persoonlijk record van 22.52 is hij zeker niet veilig, want Dylan Calluy (22.67) en Leander Achten (22.89) volgen op korte afstand.

Seppe Thys -  Foto: Jasper Jacobs
Seppe Thys –
Foto: Jasper Jacobs

Bij de beloften heeft Pieter De Rycke van VOLH op de 60m de beste papieren met een tijd van 6.97. De Vlaamse kampioen zal waarschijnlijk concurreren met Tristan Van Sull (7.08) en Romain Crespeigne (7.10) voor de Belgische titel. Ook wordt uitgekeken naar de prestatie van 200 en 400m-loper Seppe Thys.
Op de hoge horden wordt Romain Crespeigne de grote favoriet. Met 8.26 is zijn tijd meer dan een halve seconde beter dan de 2de beste tijd (8.82).

Op de 200m bij de beloften wordt het hoogstwaarschijnlijk een duel tussen een Vlaming en een Waal. Respectievelijk Seppe Thys van ACME (22.05) en Sebastien Lins (22.42) van RESC zullen strijden om de Belgische titel. Bij de junioren heren krijgen we ook enkele spannende duels voorgesteld op de (midden)langeafstand. Op de 400m heeft Simon De Lange de beste papieren. Hij liep als enige al onder de 51”. Hij moet echter rekening houden met maar liefst 6 atleten die nog onder de 52” liepen.

 Lange afstand:

Aaron Botterman(centraal) Foto: Jasper Jacobs
Aaron Botterman(centraal) 
Foto: Jasper Jacobs

Op de 800m is Aaron Botterman ongetwijfeld topfavoriet. De tweedejaars van KAAG is dit jaar met 1’52”26 net geen volle seconde sneller dan Stijn Baeten. Helaas voor deze laatste moet erbij gezegd worden dat Botterman deze zomer al onder de 1’50-grens dook. De 1500m wordt allicht een tactisch steekspel en bijgevolg kan werkelijk iedereen winnen. Enkele eerstejaars (Paul De Ruyter en Michael Somers) mogen met snelle tijden hopen op een sterke prestatie, maar op zo’n kampioenschap valt moeilijk wat te voorspellen.

Veel meer dan bij de beloften mogen we op de nummers langer dan de enkele baanronde enkele klinkende namen ontvangen in Gent. Op de 400m wordt het uitkijken hoe het Stef Vanhaeren afgaat. Allicht wil deze zich dubbel en dik bewezen door zijn afwezigheid in Göteborg. Pierre-Antoine Balhan zakte vorig weekend nog af naar Stockholm in een ultieme poging om zijn limiet te lopen. Winst in de B-reeks leverde hem echter op dat vlak weinig op. Balhan heeft veruit het beste PR en SB staan, maar ongetwijfeld zal Niels Platteau koste wat het kost willen vermijden om opnieuw – net als op het BK AC indoor na Hans Omey – opnieuw tweede te worden.

Niels Platteau -  Foto: Jasper Jacobs
Niels Platteau –
Foto: Jasper Jacobs

Tarik Moukrime is nog zo’n snelle jongen van ‘92 die zich wel eens zou durven mengen in de debatten. Het aantal deelnemers op de 1500m is even beperkt als op de 800m. Toch mogen we ook daar een knappe strijd verwachten. Dorian Fintolini heeft de beste seizoensprestatie staan, maar vooral Martijn Baete en Ward Mercier zijn levensgevaarlijk in de laatste ronde.

 

 

Dames

Sprint:
Revelatie van het seizoen, Elise Mehuys, staat bij de juniores dames helemaal bovenaan bij de 60m. Al zal ze het hier niet onder de markt hebben, met 7.68 blijft ze nog maar net Sarah Missinne (7.69) voor en ook met Orphee Depuydt en Justien Grillet, die beide al 7.72 liepen dit seizoen, ziet het er een erg spannend duel uit!Alsook op de 200m waar het dan weer Justien Grillet is die de jaarranglijst aanvoert voor Elise Mehuys. Benieuwd naar wat deze sterke juniores dit jaar nog uit hun mouw kunnen schudden!

Lize De Geest en Justien Grillet in actie op de 60m - Foto: Ruben Van Den Berghe
Lize De Geest en Justien Grillet in actie op de 60m – Foto: Ruben Van Den Berghe

Op de 400m zou het ons dan weer verbazen moest Kimberley Efonye (56.79) de titel nog uit handen geven. Al is het natuurlijk uitkijken, want ook Gaelle De Temmerman van CABW staat aan de start, zij was afgelopen zomer goed voor 56.46 maar liep dit jaar nog geen 400m indoor.

De 60m horden lijkt een kolfje naar de hand van Marjolein Lindemans, de atlete van ROBA is dit seizoen met 8.41, 20 honderste sneller dan Sarah Missinne.

Cynthia Mbongo Bolingo werd al 2de op de 60m alle categorieën, het zal u dus ook niet verbazen dat ze torenhoog favoriet is op de 60m bij de beloftes. Met 7.42 heeft ze dit seizoen al een stuk sneller gelopen dan Imke Vervaet (7.72), Lize De Geest (7.75) en Camille Laus (7.86).
Vervaet, Laus en Bolingo Mbongo zullen het op de 200m opnieuw tegen elkaar opnemen, Vervaet die vorige zomer al 23.47 liep, zal mogen starten in de snelste reeks. Bolingo Mbongo die zonder tijd is ingeschreven, zal waarschijnlijk in een mindere reeks moeten starten. Uitkijken voor de podiumplaatsen is het ook naar Sofie Daelemans en Marlien De Jans, die zich niet zullen gewonnen geven.
Op de 400 meter zien we vermoedelijk een strijd tussen Isaura Rossaert van ACW en Riet Vanfleteren van LEBB.

Op de 60m horden zal het voornamelijk gaan tussen Ella De Maitre en Dorien Van Diest, beide seizoensbeste liggen amper 9 hondersten uit elkaar ,dus spanning verzekerd!

Lange afstand:

Weinig deelneemster op de 800 en 1500 meter bij de juniores. Op de 800 meter strijden Shauni Moons en Hanne Pardaens om het eremetaal en op de 1500m Phebe Delafontaine tegen Marion Cardon.

Gelukkig meer deelneemsters op de 800 meter dan bij de juniores, al lijkt de spanning hier ook volledig uit. Sofie Lauwers werd eerder dit seizoen al Vlaams en Belgisch kampioene alle categorieën en ook het beloften kampioenschap kan haar moeilijk ontglippen. Op de 1500 meter opnieuw amper 2 deelneemsters, maar de spankracht zal er alvast wel zijn! Jenna Wyns van VAC zal het opnemen tegen Sofie Gallein van AVR.

 

Bekijk hier de volledige deelnemerslijst!

Bekijk hier het tijdschema!