Met zes medailles zetten de Italiaanse atleten zaterdagavond het Stadio Olimpico  in vuur en vlam. Marcell Jacobs zette de kroon op een ongekende Italiaanse atletiekavond met goud op het koningsnummer.

Jacobs prolongeerde zaterdag zijn Europese titel op de 100m in 10”02 (+0,7 m/s), voor zijn landgenoot Chituru Ali (10”05) en de Brit Romell Glave (10”06).

Voor de olympisch kampioen van Tokio op de 100m en 4x100m is de titel een opsteker richting de Spelen. In Parijs hoopt hij deze zomer zijn titel op de korte sprint te verdedigen, al heeft hij olympische limiet nog niet gelopen.

“Ik heb een grote gok genomen door niet in mijn beste vorm naar Rome te komen, maar het was een van mijn doelen van het seizoen om hier te winnen”, zei Jacobs. “Ik ben opnieuw Europees kampioen. Het is geweldig om hier de hele tijd mensen mijn naam te horen schreeuwen.”

3 goud, 2 zilver, 1 brons

Het Italiaanse goud en zilver op de 100m was de apotheose van een ongekende avond die Romeinse atletiekliefhebbers zich nog lang zullen heugen. Voorzichtig werd de vergelijking gemaakt met “Super Saturday” tijdens de Olympische Spelen van Londen, toen de Britse atleten op één avond drie gouden medailles wonnen.

De “super sabato azzurro” begon met brons voor Francesco Fortunato op de 20km snelwandelen en kreeg een fraai vervolg met zilver voor Mattia Furlani in het verspringen. In een geweldige finale sprong de jonge Italiaan met 8,38m een wereldrecord voor junioren. Het goud ging zoals verwacht naar Miltiadis Tentoglou. De Griekse olympisch kampioen was ongenaakbaar met twee keer 8,65m, een nieuw kampioenschapsrecord.

Vervolgens was het aan kogelstoter Leonardo Fabbri om het stadion in vuur en vlam te zetten met het eerste Italiaanse goud van de avond. Bij zijn vijfde poging landde de kogel op 22,45m, eveneens een kampioenschapsrecord.

Lorenzo Simonelli snelde in de finale van de 110m horden haast onbedreigd naar zijn eerste grote internationale titel. De Italiaan hield in de finale als een van de weinigen de ontspanning, bleef foutloos en noteerde met 13”05 een dik nieuw pr en de beste Europese jaarprestatie.

Foto: Erik van Leeuwen

Samba Mayela en Ingebrigtsen naderen olympische vorm

Indrukwekkend was ook het optreden van Cyrena Samba Mayela op de 100m horden. De Française greep het goud in een kampioenschapsrecord van 12”31, een tijd die ook mondiaal tot de verbeelding spreekt.

Op de 5000m maakte Jakob Ingebrigtsen de verwachtingen waar. De Noor greep het goud met 13’20″11, voor de Brit George Mills en de Zwitser Dominic Lubalu. Voor Ingebrigtsen is het zijn derde Europese titel op de afstand. Na een winter met blessures  kan Ingebrigtsen zeven weken voor de start van het olympisch atletiektoernooi een positieve balans opmaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in