Juliette Thomas en Hanne Verbruggen hebben hun halve marathon door Rome in de benen. Thomas liep de tweede helft consequent rond de twintigste positie. Uiteindelijk verloor ze één plaats te veel om zich bij de beste twintig van Europa te mogen rekenen. Ze klokte 1u11:35. Voor Hanne Verbruggen waren het lastige laatste kilometers. Ze liep lange tijd op de hoogte van Thomas, maar zakte uiteindelijk terug naar de 30e stek. 1u12:12 bedroeg haar eindtijd.

Een half uur na de start van de halve marathon bij de mannen, klonk aan de voet van het Colosseum het startschot bij de dames. Juliette Thomas vatte zo haar eerste Europees seniorenkampioenschap op de weg aan. Hanne Verbruggen was er in München al eens bij op een EK. Zij werd toen knap achtste op de marathon. Die topnotering kwam er vandaag niet. De marathonspecialiste had op veel meer gehoopt dan haar 30e plaats (1u12:12) in de uitslag. Ze was na vijf kilometer nochtans veel meer voorin terug te vinden, maar daarna zakte ze heel wat plaatsen terug.

Van verval was bij Thomas weinig tot geen sprake. Van een val helaas wel. Rond kilometer twaalf maakte ze kennis met de Italiaanse asfalt. Desondanks bleef de Belgische kampioene op deze afstand haar positie vasthouden. Ze liet zich niet van de twintigste plaats duwen, tot de laatste kilometers. Daar verloor ze enkele plaatsen, die ze daarna weer won. Thomas werd uiteindelijk 21e in 1u11:35. Het goud ging naar Karoline Grovdal, de nummer twee van de 5.000m-finale van vrijdag. Zij zette het kampioenschapsrecord eveneens op haar naam met 1u08:09. Het hele podium bleef onder de 1u09.