Op vrijdag, de eerste dag van het EK atletiek in Rome, werken Nafi Thiam en Noor Vidts de eerste dag van de zevenkamp af. Voor Vidts is het haar eerste zevenkamp van het seizoen. Voor Thiam, die als uittredend kampioen een titel te verdedigen heeft, is het zelfs haar eerste tweedaagse in twee jaar tijd. Benieuwd dus wat het Belgisch duo kan, al mogen we hen wellicht bovenin de uitslag verwachten. Met onze live-updates en projectie kan u het alvast op de voet volgen.

22u20: “Eindelijk nog eens een record. Dat is heel lang geleden. Ik had wel het gevoel op training dat het goed zat met mijn kogelstoten. In de opwarming trof ik de kogel niet zo goed. Gelukkig kwam het in de wedstrijd er dan toch uit. Ik denk nu aan slapen eten, rusten. Meer niet. Met het podium ben ik echt nog niet bezig. Morgen eerst verspringen en speerwerpen en dan zien we wel.”

22u15: België gaat de nacht in in gouden en zilveren positie. Het puntenverschil tussen de top drie is wel stevig geslonken. Thiam heeft maar veertig punten bonus meer op de Française, al kan zij normaliter wel terugvallen op een veel beter verspringen en speerwerpen. Over de olympische kwalificatie hoeven we ons geen zorgen meer te maken. Zonder ongelukkigen is die binnen.

21u55: De 200m zit erop voor onze twee meerkampers en dus kunnen zij eindelijk gaan rusten. In de tweede reeks was vooral Vidts goed weg. Zij nam in de laatste rechte lijn afstand van het gros van het veld, waaronder Thiam, en liep als eerste binnen in 23″86. De titelverdedigster werd vierde in deze reeks in 24″81. Geen topresultaat, maar ook geen drama. Het verschil tussen hen twee is daardoor herleid tot amper 35 punten. Met nog één reeks te gaan is het nog te vroeg om het klassement erbij te nemen.

19u05: Ook voor Vidts is het afgelopen. Zij liet een flauwe laatste poging opmeten, al doet dat er weinig toe. De wereldindoorkampioene kan met een grote glimlach naar de 200m trekken. Ze ligt amper zes punten achter op haar PR-schema en staat voorlopig tweede in de tussenstand. De Française Auriana Lazraq-Khlass volgt weliswaar op korte voet dankzij winst in het kogelstoten. Ze verbeterde haar PR met ruim één meter(!). Lazraq-Khlass haar PR’s liggen wel in lijn met die van Vidts waardoor het zilver nog niet binnen is.

19u00: Het kogelstoten is afgelopen voor de huidige leidster in het klassement. De laatste poging lag niet in de lijn met haar vorige twee worpen. Ach, met 15m06, de tweede prestatie van alle deelnemers, mogen we niet klagen. De achterstand op haar PR bedraagt zelfs amper 62 punten. Wie had dat nog gedacht na de eerste discipline?

18u55: PB-alert! Vidts heeft haar tweede record van de dag te pakken. In haar tweede worp komt ze tot 14m79, dat is ruim dertig centimeter boven haar vorige recordafstand. We zijn nog niet halfweg de zevenkamp, maar goud en zilver voor België… We dromen!

Foto: Erik van Leeuwen

18u50: Het is een glimlachje à la Nafi, maar daaruit valt toch af te lezen dat ze zich in haar sas voelt. Haar kogel ging in haar tweede poging wél voorbij de 15m00. 15m06 om precies te zijn. De oude Thiam, die we tijdens het hordelopen heel even moesten missen, is terug.

18u50: Vidts volgt het spoor van Thiam en begint aan het kogelstoten met een degelijke 14m07. Dat in tegenstelling tot KJT die ruim onder de twaalf meter blijft.

18u45: Daar kan je mee thuiskomen! Thiam opent de debatten hier met een stoot van 14m98. Het potentieel om hier nog wat centimeters aan toe te voegen is er zeker, maar met deze afstand kunnen we alvast niet klagen.

Foto: Erik van Leeuwen

18u20: Thiam en Vidts hebben tijd gehad voor een middagdutje en zijn momenteel hun lichaam weer wakker aan het schudden. De kogel vliegt inmiddels vlot door het Olympic Stadium voor wat oefenworpen. Over twintig minuten gaat deze derde discipline ook effectief van start.

13u10: Jawel, ook op 1m95 vliegt Thiam erover. Een meer dan welgekomen opsteker. Ook de vuist van Michael Van der Plaetsen ging enthousiast de lucht in. Thiam, die het na één poging op 1m98 voor bekeken hield, maakt een reuzesprong in de tussenstand. Ze komt aan de leiding en heeft nog héél veel marge op de olympische limiet. Vidts blijft tweede op 108 punten van Thiam. Deze avond volgt het kogelstoten en de 200m.

13u05: Het hoogspringen zit erop voor Vidts. Op 1m80 ging ze over de lat in haar tweede poging. Op 1m83 was het helaas de lat die het laatste woord had. Daarmee blijft ze op recordschema en behoudt ze haar tweede plaats in het klassement. Thiam is inmiddels ook begonnen aan haar hoogteparcours en dit keer is het resultatenblad een stuk rooskleuriger. Tot en met 1m95 haalde ze elke hoogte in de eerste poging.

Foto: Erik van Leeuwen

12u20: En we doen er nog eens twee centimeter bij. 1m77 en voorlopig alles nog bij de eerste poging. Ondertussen nog geen Thiam te zien. Zij komt pas bij de volgende hoogte in actie.

12u05: Ondertussen zitten we acht centimeter hoger en ziet het foutenblad van Vidts er nog steeds clean uit. Mooi!

11u45: De eerste barrière is genomen. Vidts heeft 1m68 vlot kunnen overschrijden en gaf op de persconferentie ook al aan dat het hoogspringen één van de disciplines is waar ze behoorlijk wat vertrouwen in heeft. We zijn benieuwd in wat dit gaat resulteren. In haar beste meerkamp ooit sprong Vidts over 1m83.

11u40: Het hoogspringen is aan de gang, maar nog niet voor onze landgenoten. Vidts begint eraan op 1m68, Thiam wacht nog tot de lat op 1m80 ligt.

10u00: We zijn de matige prestatie van Thiam alweer vergeten, met dank aan een sterke Noor Vidts. De wereldindoorkampioene kende een sterk tweede wedstrijddeel en werd aan het einde van de rit beloond met een nieuw PR. Een mini-PR weliswaar, want ze pitste maar één honderdste van haar recordtijd uit Tokio. Maar goed, een PR is een PR en met 13″16 staat Vidts toch maar mooi tweede. Katarina Johnson-Thompson ging overigens enigszins in de mist. Normaal is de Britse een kanon op de hoge horden, maar vandaag stelde ze teleur met 13″66. Thiam staat voorlopig zestiende.

9u50: Nafi Thiam is niet goed aan haar zevenkamp begonnen. De titelverdedigster komt normaal altijd goed uit de verf op de 100m horden, maar vandaag liep ze de hele koers achter de feiten aan. Ze liep uiteindelijk als zevende binnen na 13″74. Het PR van Thiam staat een halve seconde scherper. Op de wind kunnen we het niet steken, want die was nauwelijks aanwezig… Het goede nieuws: de bonus op de olympische limiet is er wel nog steeds.

Foto: Erik van Leeuwen

8u30: Nog iets meer dan een uur en Nafi Thiam en Noor Vidts werken hun eerste onderdeel van de zevenkamp af. Thiam neemt de tweede reeks van de 100m horden voor haar rekening, Vidts komt in de derde reeks in actie.

>

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in