Tijdens de halve marathon van Berlijn werden niet de superchrono’s neergezet waarvoor de straten van de Duitse hoofdstad normaal garant staan. Daniel Ebenyo vertrok aan wereldrecordtempo, maar was op het einde vooral blij dat hij de eerste plaats had kunnen vasthouden. Simon Debognies en Nicolaï Saké bleven een aantal minuten boven hun PR terwijl Hanne Verbruggen niet finishte.

Wie aan Berlijn denkt, zegt “snel parcours” en “indrukwekkende chrono’s” dus op zondagochtend waren de verwachtingen alweer hooggespannen. Men ging op zoek naar opvolgers voor Sebastian Sawe en Eilish McColgan die vorig jaar de halve marathon wonnen. Keniaan Daniel Ebenyo was de topfavoriet en wilde meer dan de zege. Hij stuurde zijn haas op pad met 57’31”, het wereldrecord van Jacob Kiplimo, als richttijd. De Belgische aanwezigen heetten Simon Debognies, Nicolaï Saké en Hanne Verbruggen. Debognies verraste vriend en vijand door als haas de Runners’ lab Halve Marathon te winnen in 61″25. Verbruggen was er goed voor een knap PR van 70’23”. Zij zouden nu nog een tikkeltje sneller proberen gaan. Saké werd enkele weken geleden – net voor zijn 10km in Laredo – getroffen door een flinke griep en kon testen of zijn vorm de ziekte doorstaan had.

Foto: Jolien De Bock

Ebenyo schoot weg als een raket en kwam aan het vijf kilometerpunt door in 13’28”, een split waarmee zelfs de 57 minutengrens in het vizier kwam. Het duurde niet lang voor hij zijn enthousiasme moest temperen en elke kilometer trager dan de vorige begon af te leggen, al lag Ebenyo bij zijn passage op 10 kilometer nog wel op wereldrecordschema. De Belgische mannen vertrokken aan een tempo dat grofweg richting 62’30” zou leiden en Verbruggen koos voor de sub 70′-groep. Bij de start om tien uur gaf de thermometer al meer dan 20 °C aan en dat zouden de atleten gaan voelen. Saké en Verbruggen namen voor halfweg wat gas terug terwijl Debognies zijn voorgenomen tempo nog tot voorbij het 15 kilometerpunt wist vol te houden. Verbruggen moest in het derde kwart de wedstrijd verlaten.

Saké kwam uiteindelijk over de finish na 65’33”, voorafgegaan door Debognies die 64’44” liet optekenen. Daarmee bleven ze allebei een aantal minuten boven hun PR, net als heel wat collega’s in de wedstrijd. Zo ook de Nederlandse Jacelyn Gruppen. In de slotkilometers zag Ebenyo de achterliggers nog gevaarlijk dichtbij komen, maar het was toch de Keniaan die de armen in de lucht mocht gooien. Met 59’30” strandde hij twee minuten boven het wereldrecord en hield hij twaalf seconden over op landgenoten Amos Kurgat en Isaia Lasoi. In de vrouwenwedstrijd won de Ethiopische Tekle Muluat in 66’53” en eindigde de Duitse favoriete Melat Kejeta op plaats drie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in