Delphine Nkansa en Rani Rosius gaan allebei een ronde verder op het WK indoor in Glasgow. Rani Rosius maakte indruk door een nieuw PR te klokken. Met 7″12 won ze de reeks en bedraagt het verschil met het BR van Kim Gevaert nog slechts twee honderdsten. Nkansa pakte eveneens een rechtstreeks finaleticket door derde te worden in 7″22.

In de vierde van zeven reeksen op de 60m kregen kregen we de eerste Belgische deelneemster te zien. Rani Rosius werd in een sterke reeks uitgeloot met vijf dames die aanspraak maakten op de halve finale. Slechts drie mochten rechtstreeks passeren. Rosius was niet onder de indruk en schoot als een pijl weg. Ze bleef haar snelle concurrentes de baas en klokte een knap nieuw PR van 7″12, drie honderdsten sneller dan vorig jaar op het EK in Istanboel. Het Belgische record van Kim Gevaert, 7″10, komt nu wel echt heel dichtbij. Rosius trekt naar ronde twee met de zesde chrono van het veld.

Delphine Nkansa maakte haar opwachting in de voorlaatste reeks. Ze werd derde in 7″22 en mag Rosius dus vergezellen in de halve finales. Hoewel dat haar derde seizoenstijd is, toonde Nkansa zich achteraf niet helemaal tevreden met haar wedstrijd. De halve finale en wie weet de finale staan vanavond al op het programma.

Delphine Nkansa ontevreden na reeksen: “Dit was niet goed.”

“Dit was niet goed”, was Nkansa streng voor zichzelf. “Mijn opwarming verliep al helemaal niet hoe het moest. Ik voelde me niet explosief, ik kreeg het goede gevoel maar niet te pakken. Mijn start was ook helemaal niet zo goed.”

De chrono liet nochtans niets van het bovenstaande uitschijnen. “Mijn tijd is inderdaad niet slecht, maar ik kan veel beter. Ik ben blij dat ik door ben en me op de volgende ronde kan concentreren. Hopelijk kan ik vanavond eindelijk eens tevreden zijn over mijn wedstrijd. Ik zou graag de wedstrijd van mijn dromen neerzetten en dit toernooi met een nieuw PR verlaten.”

Of Nkansa de wedstrijd van Rosius gezien heeft? “Nee, heeft ze echt 7”12 gelopen? Mooi. Het verbaast me eigenlijk niet. Ze heeft al zoveel meer ervaring dan ik.”

Foto: Erik van Leeuwen

Rani Rosius na PR: “‘s Avonds loop ik normaal altijd nog iets beter”

“Ik moet de wedstrijd nog eens bekijken, maar het voelde alleszins heel vlot. Het was leuk. Aan de finish wist ik niet of de chrono op het bord van mij was. Vandaar de ontlading toen de bevestiging kwam”, vertelde Rosius.

Het BR van Kim Gevaert kwam logischerwijs ter sprake. Rosius krijgt de recordtijd nu echt in het vizier. “Leuk hé! Ik ben nog altijd geen 24 jaar. Ik weet niet wat Kim op mijn leeftijd liep, maar het kom alleszins heel dichtbij. ‘s Avonds loop ik normaal altijd iets beter en uiteraard ga ik er helemaal voor. Hopelijk kan ik mijn stress controleren.”

Rosius sluit in tegenstelling tot enkele dagen geleden de finale niet helemaal uit. “Er wordt niet superhard gelopen, dus we zien wel. Ik doe nu al beter dan twee jaar geleden, ik loop een PR, win mijn reeks… Eigenlijk ben ik al een beetje voldaan.”

Het enige wat haar nu nog dwars zit, is de afwezigheid van haar coach Johan Baerts. Hij mocht van de federatie niet mee. “Dat is niet fijn. Ik moet op de startlijst al bij de beste drie horen om Johan mee te krijgen. Quasi onhaalbaar.”