Michael Obasuyi heeft zich met een evenaring van zijn eigen Belgisch record voor de WK-finale van de 60mH gekwalificeerd. Elie Bacari toonde zich ijzersterk en liep een indrukwekkend persoonlijk record. Zijn verliezende tijd was weliswaar een tikkeltje te traag.

Michael Obasuyi heeft zich op het WK in Glasgow voor de WK-finale weten te plaatsen, met een contractuur in zijn kuit nota bene. De hoge hordenspecialist snelde naar 7″54 en repliceerde daarmee het Belgische record waarmee hij twee weken geleden nationaal kampioen werd. Obasuyi eindigde op plaats twee in zijn halve finale en stootte dus met een rechtstreeks ticket door.

Lang bleef het spannend, want onze landgenoot klokte tot op de duizendsten dezelfde tijd als Just Kwaou-Mathey. Uiteindelijk kregen beide heren een finaleticket. Obasuyi bewijst het ongelijk van al wie aan hem twijfelde, een knappe blijk van veerkracht nadat hem begin dit jaar zijn topsportcontract werd afgenomen. In de finale om 22u30 vanavond krijgt hij de opportuniteit om zijn BR opnieuw onder vuur te nemen.

Foto: Erik Van Leeuwen

Elie Bacari zal er niet bij zijn in die finale, al heeft de amper 20-jarige DCLA-atleet er werkelijk alles aan gedaan. Hij scherpte zijn PR met drie honderdsten aan tot 7″58 en eindigde daarmee op plaats drie. Geen rechtstreekse kwalificatie dus en ook geen beste verliezende tijd. Dat was ook voor de laatste reeks gelopen werd al duidelijk, want in de reeks van Obasuyi werd een extra ‘Q’ uitgedeeld en was er ook al één man sneller gegaan. Ondanks het missen van de finale kan Bacari terugkijken op een ontzagwekkend sterk kampioenschapsdebuut. Met zijn tijd wordt hij tiende in de eindrangschikking.

Foto: Erik Van Leeuwen

Elie Bacari: “Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze op deze leeftijd tiende van de wereld zijn”

“Ik heb nog even gehoopt op een kleine ‘q’. Uiteindelijk mis ik de finale toch”, zei Bacari met een brede glimlach op zijn gezicht. “Ik ben twintig jaar en word hier tiende van de wereld. Er zijn niet veel mensen die dat kunnen zeggen. Volgens mij liep Michael toen hij mijn leeftijd had ook zoiets.”

Over Obasuyi gesproken. De strijd tussen de twee blijft onveranderd. “Nee nee, het is zeker geen 6-0. De score telt alleen als we het rechtstreeks tegen elkaar opnemen”, klonk het stellig.

De progressie die Bacari dit jaar maakte is opmerkelijk. Voor dit indoorseizoen liep hij nog geen enkele keer onder de 7”80. Ondertussen doet hij ruim twee tienden beter. “Ik heb een gigantische stap gezet met amper zes maanden training in de benen. Vooraf wou ik heel graag constant in de 7”60 lopen, maar het werd veel beter dan gehoopt. We zullen zien wat de toekomst brengt.”

Foto: Erik Van Leeuwen