Jente Hauttekeete plaatste zich op 21-jarige leeftijd voor het eerst voor een groot kampioenschap bij de senioren. We spraken hem een week na de feiten op het BK indoor in Louvain-la-Neuve. Hauttekeete vertelt over zijn zevenkamp van de kwalificatie, over zijn doelstellingen in Glasgow en het omgaan met verwachtingen van de buitenwereld.

Op 10 en 11 februari, het slotweekend van de WK-kwalificatieperiode voor de meerkampers, ging in Gent het BK en KvV meerkampen door. Jente Hauttekeete zegevierde er bij de mannen met een score die hem een ticket voor Glasgow opleverde, zijn eerste internationale kampioenschap bij de grote jongens. “Ik ben heel blij dat ik mij op het allerlaatste moment heb kunnen kwalificeren. Ik ben zonder verwachtingen aan de zevenkamp begonnen en heb het nummer per nummer aangepakt. Vooraf wist ik wel hoeveel punten ik ongeveer nodig zou hebben en dat ik dat aantal zeker in mij had. Het moest er alleen nog een keer uitkomen en dat is in Gent min of meer gelukt, 6.131 punten is een mooie score.”

Jente Hauttekeete tijdens het verspringen op het BK indoor in Louvain-la-Neuve – Foto: Jolien De Bock

“Dag één begon met een schrikmomentje op de 60m. Ik maakte een valse start, maar liep toch nog een mooie tijd.” Na die 7”05, vier honderdsten boven zijn PR, werd Hauttekeete ook tijdens het verspringen scherp gehouden door de concurrentie: “Robin Bodart was ongelofelijk goed vorige week, hij schoot als een speer weg op de 60m en had daarna een gigantische sprong in huis. Ik was wat aan het sukkelen, maar bij mijn derde poging vond ik alsnog het goede gevoel vanop training en kon ik 7m29 springen. Het kogelstoten (14m41) ging degelijk en bij het hoogspringen (2m11) kwam ik tot op één centimeter van mijn record. Ik ging slapen met de wetenschap dat ik op de goede weg was, al kan je op dag twee nooit gerust zijn door de horden en het polsstokspringen waar er heel veel mis kan gaan.”

De KAAG-atleet schuwde de risico’s niet en denderde naar een PR van 7”97 op de rechte hordensprint. “Eens ik daarna ook 4m90 klaarde in het polsstokspringen wist ik dat ik mijn WK-kwalificatie zelf in de hand had. Er zat nog veel meer in, maar dat kwam er niet helemaal uit met een zwaardere stok. Die eerste 5m-sprong van het jaar is hopelijk voor in Glasgow, zodat ik kan laten zien wat ik waard ben. De afsluitende 1000m is duidelijk: ‘vollenbak’ gaan en alles uit je lichaam halen. Daar liep ik nog een tweede record (2’41”63), met dank aan de aanwezige supporters door wie ik nog net iets meer kon.”

Foto: Jeroen De Meyer

Door zijn verwezenlijkingen in de jeugdcategorieën torst de wereldrecordhouder op de junioren-zevenkamp al een aantal jaren flinke verwachtingen met zich mee. “Daar heb ik mee leren leven en presteren. De voorbije twee jaren waren – relatief uiteraard – iets minder. Op het EK beloften in Espoo (waar Hauttekeete zesde werd; red.) heeft die druk wel een rol gespeeld, dat was een belangrijk leermoment.”

Jente Hauttekeete (midden) op de 100m tijdens het EK beloften in Espoo – Foto: Sona Maleterova for European Athletics

De 21-jarige Hauttekeete was de afgelopen jaren vaste klant op allerlei jeugdkampioenschappen. Toch denkt de vicewereldkampioen en Europese kampioen bij de junioren van 2021 dat er ook voor hem nog heel wat te leren valt: “In Glasgow wil ik genieten en ervaring opdoen. Ik denk dat een kampioenschap bij de senioren nog iets helemaal anders zal zijn. Specifiek hoop ik dat ik het daar goed kan doen in het verspringen. Ik zit al een paar jaar rond dezelfde afstand en ik weet dat ik in de tussentijd progressie heb gemaakt. Op het BK in Louvain-la-Neuve had ik bij mijn laatste sprong het goede gevoel te pakken, maar kwam ik niet goed uit op de plank. Met frissere benen moet een nieuw record mogelijk zijn.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in