Pieter Sisk tekende voor de meest memorabele prestatie van de avond op de IFAM Indoor. Hij eiste na een sterke solo het Belgisch record over 1000m op. Daarvoor versloeg hij onder meer Ruben Verheyden. Ook Cheetahs Naomi Van Den Broeck en Imke Vervaet waren op de afspraak. Lees hier wat zij en enkele anderen achteraf te vertellen hadden.

Pieter Sisk (Winnaar 1000m in 2’17″17 – Belgisch record)

“Het was lang geleden dat ik in Gent had gelopen en elke indoorpiste is anders, maar het voelde meteen goed aan. Ons plan was om het tempo te volgen en toen ik achter mij keek, bleek ik als enige met de haas mee te zijn. Mijn 800m-split was iets te stevig waardoor de laatste ronde nog heel zwaar werd. Dankzij mijn uitgebouwde marge was die wel nog steeds goed genoeg voor het Belgisch record waarvoor ik naar hier was gekomen. Naar de tegenstand heb ik niet meer omgekeken want ik was alleen met mijn tijd bezig. Deze 1000m telt mee voor mijn ranking op de 800m dus ik kom een hele stap dichter bij Parijs. Ik kan alleen maar tevreden zijn na vandaag.”

Was Ruben Verheyden vooraf dan niet de grote favoriet om het BR over 1000m aan te scherpen? “Voor de pers en het publiek misschien wel, maar voor mij niet. Als 800m- en 1500m-loper is een 1000m voor mij ideaal. Ik zet al een paar jaar mijn prestaties neer in de schaduw van De Smet, Crestan, Verheyden, Debjani en Vermeulen, maar ik geloof dat ik hetzelfde niveau heb. Daarom doet het heel veel deugd om dat hier ook eens voor het grotere publiek waar te maken. Dat er meer over hen gesproken wordt, stoort mij niet. Het motiveert mij tijdens de lange wintertrainingsmaanden vooral om te werken zodat ik op momenten als deze kan tonen wat ik in mijn mars heb. Ik werd er zelfs wat emotioneel van. Al die arbeid samen met mijn trainer Ivo Hendrix kwam even naar boven.”

“Ik geloof absoluut in de Spelen. Vorig jaar verzamelde ik mooie punten in Rovereto, drie dagen voor de Memorial. Daar niet mee mogen lopen ondanks het uitvallen van de andere Belgen op de 800m was een enorme teleurstelling. Voor mijn ranking tellen vijf scores mee en na vorige week in Apeldoorn en nu deze prestatie sta ik er niet slecht voor. Zowel op de 800m als de 1500m kan ik ook de rechtstreekse limiet ambiëren, maar mijn voorkeur ligt bij de dubbele baanronde. Het BK staat nog op mijn programma en verder hoop ik gewoon één keer mijn kans te krijgen op een meeting van het hoogste niveau. Het indoorseizoen is kort en iedereen wil in Liévin, Madrid of Torun starten, maar als er nog ergens een plaats vrijkomt denk ik dat ik die verdien.”

Naomi Van Den Broeck (3e op de 400m in 52″62)

“Ik ben relatief tevreden over de zaken die binnen mijn controle liggen, maar ik heb niet helemaal het plan kunnen uitvoeren dat ik in gedachten had. Aan de 200m moest ik hard vechten met de Italiaanse en daar maakte de Nederlandse goed gebruik van. Ik had nochtans zelf voor baan 5 gekozen dus dat kan ik alleen mezelf verwijten. Het is tot dusver een goed seizoensbegin geweest voor mij: 52″85 vorige week en nu verbeter ik mij tot op vier honderdsten van mijn PR. Qua verzuring voelde ik mij ook al een stuk beter dan tijdens mijn vorige race dus het ziet er goed uit. Deze winter wil ik nog één individuele 400m lopen met het oog op rankingpunten voor Parijs. Glasgow wordt een goede oefening en teambuilding met de Cheetahs.”

Foto: Jolien De Bock

Christian Iguacel (47″48 over 400m)

“Gemengde gevoelens na deze wedstrijd. Het gaat elke week een beetje sneller dus dat is positief, maar momenteel is het wel nog een beetje zoeken naar het indoorgevoel.” Iguacel is één van de atleten die door Sport Vlaanderen geen verlenging aangeboden kreeg van zijn topsportcontract. “Zoiets hoort bij de sport, maar het is absoluut niet gemakkelijk om in het jaar van de Spelen je ondersteuning kwijt te spelen. De zomer was niet goed, maar mijn winter was vorig jaar wel uitstekend. Nu zijn we weer gestaag naar dat niveau aan het toegroeien. Ik moet iets beperkter omgaan met mijn uitgaven, maar uiteindelijk is het doel – Parijs – niet veranderd. Voorlopig overbrug ik het zelf en na de zomer bekijk ik mijn situatie opnieuw. Als ik nu zou beginnen werken, gooi ik al mijn routine weg en zouden mijn prestaties eronder lijden. Daar help ik mijzelf dus niet mee.”

“Met deze tijden weet ik niet of ik in aanmerking kom voor Glasgow, maar ik ben altijd ter beschikking en als ik loop is het aan 110%. Die beslissing ligt bij bondscoach Jacques Borlée. Vandaag heb ik in de Belgische kleuren gelopen als steunbetuiging aan Julien Watrin. Het nieuws over zijn kankerdiagnose kwam hard aan. Het is een zware strijd die hij zelf moet voeren, maar ik denk dat hij alle steun kan gebruiken. Meer dan steun bieden, kunnen we ook niet doen. Ik ken hem als een goedlachse en speelse gast dus ik vertrouw erop dat hij zijn gevecht gaat winnen.”

Foto: Jolien De Bock

Adrien Devriendt (47″35 over 400m)

Adrien Devriendt klokte in het voorprogramma een chrono waarmee hij in het hoofdprogramma op het podium had gekund, maar liep achteraf niet te hard van stapel: “Als ik tegen de grote mannen had gelopen, had ik waarschijnlijk veel meer voor mijn plaats moeten vechten en dan was deze tijd er misschien niet uitgekomen. Vandaag is wel weer een bewijs dat ik mee begin te kunnen. Momenteel focus ik zowel op de 200m als op de 400m, maar mijn voorkeur ligt bij die eerste. Gaandeweg kunnen we daar misschien meer keuzes in maken, maar hoe dan ook laat ik mij leiden door waar ik de meeste voldoening uit haal.”

Jolien Boumkwo (6e in het kogelstoten met 16m56)

“De 16m57 van vorige week was mijn beste seizoensopener ooit, maar vandaag is 16m56 teleurstellend. Ik laat veel liggen op mijn PR en had wel op meer gehoopt eerlijk gezegd. Ik ben echt in vorm dus dit is balen. Begin december heb ik mijn pols verstuikt waardoor ik nog niet lang opnieuw aan het stoten ben. Ik denk dus dat ik vooral wat ritme mis op dit moment. De positieve noot is dat ik weer pijnvrij kan gooien.”

Foto: Jolien De Bock

Ruben Verheyden (3e op de 1.000m in 2’18″96)

“Ik wist op voorhand ergens al dat een 1.000m meer besteed is voor de 800m-specialisten en dat het voor mij geen evidente zou worden. Het gat met Pieter Sisk was op een bepaald moment groot, maar dat had alles te maken met het tempo dat hij in de eerste ronden aan de dag legde. In 1’47 doorkomen aan de 800m is momenteel niet aan mij besteed. Ik heb mijn eigen koers gelopen en kon op het einde nog terrein goedmaken. Met mijn vorm zit het zeker goed. Ik krijg volgende week nog twee mooie kansen met de World Indoor Tour in Torun en Liévin.”

Imke Vervaet (3e op de 200m in 23″49 en Belgisch kampioen 4x200m)

“Natuurlijk wil je altijd sneller en hoop je op meer, maar ik ben tevreden over vandaag. De 4x200m was een leuk opwarmertje voor mijn individuele wedstrijd. Iedereen vraagt mij welke wedstrijden er nog op mijn planning staan, maar ik weet het nog niet. Ik wil graag nog eens een 60m lopen. Dat wou ik eigenlijk al op het Vlaams kampioenschap doen, maar het werd toen een 400m. Misschien is het BK voor studenten daar een mooie gelegenheid voor.”

Foto: Jolien De Bock