Op een persconferentie woensdagmiddag deelde Julien Watrin een zware boodschap: hij heeft teelbalkanker en start morgen met chemotherapie. Watrin kan hoop putten uit de hoge kans op genezing, maar moet zijn derde Olympische Spelen aan zich voorbij laten gaan.

Nieuws dat door merg en been gaat: Julien Watrin heeft teelbalkanker. Dat maakte de 31-jarige atleet zelf bekend op een persconferentie woensdagmiddag. De eerste diagnose kwam er enkele maanden geleden al, tien dagen na de Memorial Van Damme. Watrin onderging toen een ingreep en hernam de training met het oog op de Olympische Spelen van deze zomer. Bij een medische check-up in januari werd echter opnieuw een tumor vastgesteld. Negen weken chemotherapie, vanaf morgen, is daarom de  volgende stap.

Julien Watrin zij aan zij met Karsten Warholm – Foto: Erik van Leeuwen

Watrin was op weg naar zijn derde Olympische Spelen en wilde daar individueel op de 400mH en in teamverband met de Tornados indruk maken. In 2023 pakte hij op het EK indoor in Istanbul nog de zilveren medaille over 400m. Sportieve doelstellingen verdwijnen nu weliswaar naar het achterplan. “Ik hoop dat mijn pad vanaf april niet meer door de medische wereld zal lopen. Het is nog vroeg om voorbij de horizon van mijn behandeling te kijken, maar het is duidelijk dat deze beproeving mij zal veranderen. Ik heb daarin het geluk goed omringd te zijn. Ik voel me nog sterk dus deze situatie is momenteel vooral bevreemdend, het is niet te bevatten dat ik nu die laatste hordetraining afwerk. Maar dat doe ik met mensen waar ik van hou en met plezier als enige doelstelling.” Watrin voelt zich gesteund door zijn ploegmaats, die aanwezig waren bij het persmoment. Over zijn toekomstperspectief als atleet durfde hij zich nog niet te veel uitspreken. Met Thomas Van der Plaetsen en Tarik Moukrime vindt hij in eigen land alvast voorbeelden dat terugkeren op niveau na teelbalkanker niet uitgesloten is.