Ben Broeders keert met de grote glimlach weer huiswaarts. Op het WK in Boedapest duikelde hij voor het eerst de top acht in van een mondiaal kampioenschap. De polsstokspringer tankt daarmee vertrouwen voor wat nog komen moet.

Een zevende plaats haalde Ben Broeders nog nooit op het allerhoogste niveau in openlucht. Het WK in Boedapest was dan ook een enorme opsteker na zijn elfde plaats van vorig jaar en zijn achtste plaats op het EK indoor in Istanboel. “Ik ben zeker tevreden”, vertelde Broeders voldaan.

“Top acht is iets om fier op te zijn. Misschien dat er nog één plaats meer inzat als je naar de hoogtes kijkt, maar de kwalificaties hebben er te hard ingepakt.” De Belgische recordhouder doelt daarmee op de warme temperaturen waarin ze de competitie moesten afwerken. “Ik ben gisteren precies met een kater opgestaan. Gelukkig hadden we twee dagen om te herstellen, want anders was het een heel andere finale geweest. Je zag dat anderen er ook last van hadden en ze veel tijd nodig hadden om hun lijf weer op maximaal toerental te laten draaien. In deze omstandigheden is het mooi die zevende plaats.”

Foto: Jeroen De Meyer

Broeders voerde dit jaar een trainingswissel door en is nog steeds overtuigd van zijn keuze. “Ik heb een heel goed basisjaar gedraaid en dat kan tellen als voorbereiding op volgend jaar. Het geeft goede moed. Ik heb hier vandaag ook gezien wat nodig is om volgend jaar mee te strijden, dus we weten wat doen. De mannen hebben hier trouwens weer een gigantisch goede wedstrijd neergezet. Vijfde worden met 5m90… Ik denk dat het van het EK in Berlijn geleden is dat we zo’n niveau gezien hebben”, herinnerde hij ons.

En dan was er nog Mondo Duplantis die twee waanzinnig goede pogingen op wereldrecordhoogte van 6m23 afwerkte. “Het zat erin”, klonk het stellig bij zijn trainingsmaatje. “De hoogte is er dus het is kwestie van alles goed te laten vallen. Het is een legendarische hoogte voor een reden dus zelfs voor Mondo moet alles juist zitten.”

Foto: Jeroen De Meyer

Ondanks deze zevende plaats mag de riem er voorlopig nog niet af. De DCLA-atleet heeft nog enkele wedstrijden op de agenda staan waaronder de Memorial Van Damme. “Ik start al sowieso in Berlijn en Brussel. Hopelijk komt Zürich en de Diamond League-finale in Eugene er nog bij. Ik kom voorlopig nog één plaats te kort voor die finale dus daar ga ik voor strijden. Het is toch het hoogst haalbare circuit”, aldus Broeders.