Hanne Claes heeft zich niet uit haar lood laten slaan door de ondankbare baan één. De 400m hordeloopster moest in de reeksen van het WK bij de eerste vier eindigen om door te stoten en deed dat dankzij een sterke laatste 100m. 55″13 was haar tijd aan de meet. Femke Bol zat in dezelfde reeks en won eenvoudig.

Op het WK in Boedapest stonden er vijf reeksen van de 400m horden bij de dames geprogrammeerd. In vier daarvan bleef de binnenbaan leeg, maar Hanne Claes was pechvogel van dienst en kreeg baan 1 als enige wel toebedeeld. Doorstoten naar de halve finales werd meteen een pak lastiger.

In eerste deel van de wedstrijd bevond Claes zich nog buiten de top vier die recht gaf op een ‘Q’ voor de halve finale. In de laatste 100m kwam de Belgische recordhoudster zich opnieuw moeien. Ze schudde een stevige versnelling uit de benen en finishte als derde in 55″13. Femke Bol won zoals verwacht de reeks in 53″39. Nog nooit liep iemand sneller in de kwalificaties van een kampioenschap.

Foto: Jeroen De Meyer

“Mentaal één van de moeilijkste wedstrijden uit mijn carrière”

“Op voorhand had ik het gevoel dat doorstoten naar de halve finale een moeilijke opgave zou worden. Toen ik de baanindeling zag, werd het mij nog moeilijker gemaakt. Als rechtsbenige is baan 1 echt een ondankbaar geschenk. Ik heb een knop moeten omdraaien en dat is gelukt. Ik liep de wedstrijd die ik wou lopen met een gecontroleerde eerste 300m en snelle laatste 100m. Ik ben fier. Mentaal was dit één van de moeilijkste wedstrijden uit mijn carrière.”

“Nu is het hopen op een betere baan in de finale. Baan negen vind ik ook niet zo leuk. Met baan zeven of acht zou ik tevreden zijn. Het gaat hard moeten gaan. Waarschijnlijk is een Belgisch record nodig voor die top acht. Ik heb me alleszins nog nooit zo goed gevoeld als dit jaar en ik blijf mezelf verrassen, ook al ben ik al 32 jaar.”

Ondertussen is de baanindeling bekend. In de halve finale zal Claes het toch moeten doen vanuit baan negen…