Net als op dag één in Jeruzalem kwamen heel wat Belgen aan de bak in de voorrondes tijdens de ochtendsessie. In vier van de vijf gevallen leverde dat een kwalificatie op voor de volgende ronde. Voor Alexander Anthonissen werd dinsdagochtend het eindstation. Némo Rase zette in de namiddag een mooie prestatie neer in de halve finale van de 110mH, maar kon geen startrecht verzilveren voor de finale later op de avond. Zevenkampster Sennah Vanhoeijen kende een erg sterke tweede dag en maakte nog heel wat plaatsen goed in het totaalklassement.

Lola Lepère ging in de kwalificaties van het polsstokspringen op zoek naar een finaleplaats en deed het uitstekend. Het deelnemersquotum voor de finale werd bereikt met de lat op 4m00 en Lepère overleefde de schifting met glans. Alleen op de aanvangshoogte van 3m60 had Lepère een extra poging nodig, maar daarna klom ze op tot 4m00 zonder de lat ook maar één keer te laten vallen. Een uitmuntende prestatie, wetende dat haar PR slechts vier centimeter hoger ligt. In de finale donderdag kan ze dus ontspannen op zoek naar een verbetering van haar topprestatie. De enige Belg in de ochtendsessie die het minder verging, kogelstoter Alexander Anthonissen, kon geen geldige worp laten noteren en haalde de finale logischerwijs niet.

Lola Lepère – Foto: Jolien De Bock

Heel wat zwart-geel-rood geweld vervolgens op de 400mH. Kylie Lambert schoot in de tweede van vier reeksen snel uit de startblokken en had al vroeg een comfortabele voorsprong beet. Die hield ze een hele koers lang zorgvuldig vast, tot ze het na de laatste horde nog even moeilijk kreeg. De landing verliep stroef en ontnam Lambert haar snelheid waardoor de Britse Emily Newnham nog de kans kreeg om te passeren. De slotmeters waren niet vlekkeloos maar opdracht – met overschot – volbracht. De CABW-atlete kwam over de streep in 58″48, de vijfde chrono van het hele veld. In de daaropvolgende serie nam Zoë Laureys net als Lambert een overtuigende start. Samen met de Roemeense aan haar buitenkant was ze het snelst bij de eerste horde. Alexandra Stefania Uta nam geleidelijk aan wat afstand en Laureys leidde daarachter de rest van het pak bij het ingaan van de laatste rechte lijn. Een Duitse bood nog stevig weerwerk maar onze landgenote hield stand om in 59″37 tweede te worden.

Mimoun Abdoul Wahab kreeg daarna de kans om voor een Belgische 3 op 3 te zorgen in de series van de lage horden. Halfweg deden nog vijf mannen mee in de strijd om vier kwalificatieplaatsen en was het Abdoul Wahab die de dans leidde. Rond horde zeven kwam de Fin Antti Sainio opzetten en zag onze landgenoot dat zijn plaats in de top vier veilig was. Er kwam nog een Hongaar voorbij, maar Abdoul Wahab kon de laatste 20m de voet van het gaspedaal halen en toch nog 52″03 laten noteren. De halve finale van Abdoul Wahab gaat morgen om 9u35 (Belgische tijd) door. Lambert en Laureys komen vanaf 10u opnieuw in actie.

Zoë Laureys – Foto: Jolien De Bock

In de namiddagsessie wilde Némo Rase zich een weg naar de finale knokken op de 110mH. Met een stevige rugwind (3.4m/s) liep Rase een mooie 13″53, twee tienden onder zijn PR en vijftien honderdsten boven het junioren-BR van Michael Obasuyi bij geldige omstandigheden. Het leverde hem in zijn serie slechts een zesde plaats op die niet volstond om naar de finale te mogen, maar in het eindklassement is Rase wel elfde. Twee minuscule duizendsten van een seconde waren het verschil met de nummer tien.

Sennah Vanhoeijen had de eerste dag van de zevenkamp afgesloten op de vijftiende plaats en begon aan dag twee door meteen wat plaatsjes terug te winnen. De pas gekroonde Belgische kampioene in het verspringen kwam niet in de buurt bij haar PR van 6m25, maar schoof met 5m80 wel op naar plaats twaalf. Ook in het speerwerpen liet Vanhoeijen mooie dingen zien. Een worp van 41m06 bleef maar een klein half metertje verwijderd van haar PR. In het verspringen en het speerwerpen werd Vanhoeijen respectievelijk zesde en vijfde binnen het onderdeel. Op de afsluitende 800m slaagde de zevenkampster erin haar voorlopige elfde plaats nog wat te verbeteren. Een chrono van 2’26″40, slechts enkele tienden boven haar persoonlijke besttijd, leverde Vanhoeijen uiteindelijk de tiende plaats op in het eindklassement. Met 5438 punten kwam ze dicht bij de zevenkamp in Arona die haar de kwalificatie voor dit EK opleverde.

Medische zorgen voor Régis Thibert

Minder nieuws uit Jeruzalem is dat Régis Thibert waarschijnlijk niet meer in actie zal komen op dit EK. Hij plaatste zich voor de 1500m-finale van morgen en zou normaal ook op de 5.000m aantreden. Hij stond deze morgen echter op met flinke koorts en had last van keelpijn. Ook Cédric Verschueren voelde zich niet goed en sloeg een training met zijn 4x100m-kompanen over. Bij het Belgische team ter plaatse denkt men niet dat er een virus rondgaat, maar vermoedt men dat de airco de boosdoener is. Met name de afwisseling tussen de buitentemperaturen (30 °C) en de met airco verkoelde kamers zou een kwade rol spelen.

Régis Thibert in het zog van Niels Laros gisteren tijdens de reeksen van de 1500m – Getty Images for European Athletics