Nafi Thiam tekende in Lausanne present voor haar eerste Diamond League en hoogspringcompetitie van het seizoen. De meerkampster kon de lat niet laten liggen bij haar drie pogingen op 1m94 en keert dus huiswaarts met een eindresultaat van 1m91. Nicola Olyslagers versloeg Yaroslava Mahuchikh en liet de beste wereldjaarprestatie noteren met 2m02.

Nafi Thiam begon twee weken geleden in Ratingen aan haar zomerseizoen. Ze werkte daar vijf van de zeven proeven af op de meerkamp en liet het hoogspringen en de 800m links liggen. De Diamond League van Lausanne staat eigenlijk pas vrijdag op het programma maar op donderdagavond was er in de stad al een hoogspringcompetitie als opwarmertje, met Thiam dus.

Onze landgenote vatte aan op 1m79 en liet daar al een eerste misser noteren. Op de daaropvolgende 1m84 en 1m87 bleef ze wel foutloos. Op 1m91 had Thiam twee pogingen nodig waarna 1m94 een te grote opgave bleek. Het werd dus een degelijke prestatie maar geen grote uitschieter voor de Belgische kopvrouw die het mee moest ontgelden bij delegatieleider Rutger Smith omwille van haar afwezigheid op het EK voor landenteams in Chorzow.

Olyslagers verslaat Mahuchikh met beste wereldjaarprestatie

Verder werd het een interessante wedstrijd waarin twee vrouwen over 2m00 vlogen en de Oekraïense Yaroslava Mahuchikh konden kloppen, zij geraakte niet hoger dan 1m97. Haar landgenote Iryna Gerashchenko evenaarde haar PR met een knappe 2m-sprong maar de overwinning was voor de Australische Nicola Olyslagers. Zij ging net als Gerashchenko net zo hoog als haar PR en is daarmee goed voor de beste prestatie van het jaar. Olyslagers, voor haar huwelijk bekend als McDermott, won met 2m02 en liet beloftevolle pogingen zien op 2m05.

Opvallend: Het is nog maar de derde keer dat Olyslagers Mahuchikh kan verslaan, al doet ze dat telkens on the big occasion. ze won er de Diamond League van Parijs mee in 2021 en troefde Mahuchikh af voor het zilver op de Spelen van Tokio.

Nicola McDermott/Olyslagers – Foto: Golazo