Andreas De Lathauwer heeft woensdag in Ninove het Belgische outdoorrecord kogelstoten bij de beloften verbeterd tot 17m98. De atleet van Vlierzele Sportief veegt daarmee een antiek beloftenrecord van de tabellen. Hij doet beter dan Georges Schroeder, die in 1972 goed was voor 17m83. Schroeder is tot op heden de Belgische recordhouder alle categorieën.

Andreas De Lathauwer had afgelopen zondag voor het eerst de eer om de Belgische kleuren te mogen verdedigen op een internationaal seniorenkampioenschap. Dat blijkt een goede motivatie te zijn geweest om deze week flink uit te pakken. Na een verdienstelijke 17m42 op dinsdag lukte de kogelstoter woensdag in Ninove een BR beloften van 17m98, de beste prestatie van een belofte sinds Georges Schroeder in 1972 tot 17m83 geraakte. De Lathauwer deed in zaal zelfs al beter en gooide daar deze winter 18m02. Dit BR beloften komt er al een dik half jaar na het BR junioren van 18m71 (6kg) dat de nu 20-jarige in 2022 neerzette. Voor deelname aan het EK beloften wordt 18m27 gevraagd. De Lathauwer heeft nog tot 2 juli om aan dat minimum te proberen voldoen.

De Lathauwer overvleugelt bij deze een klinkende naam. Georges Schroeder pakte in 1976 het nationaal seniorenrecord (19m34) en staat daarmee nog altijd geboekstaafd als de beste Belgische kogelstoter uit de geschiedenis. Schroeder was daarnaast een begenadigd discuswerper en hield jarenlang ook dat Belgisch record, tot hij het kwijtspeelde aan Jo Van Daele.