De beslissing is gevallen. Op 19 november wordt in het Antwerpse Hulshout gestreden om de Belgische veldlooptitels. Diezelfde dag staan meteen ook de selectieplaatsen voor het EK veldlopen op het spel. Een BK veldlopen in Hulshout is al een unicum op zich. Maar ook de datum is frappant. Doordat het BK in het eerste deel van het veldloopseizoen plaatsvindt, krijgen we voor de tweede keer in één jaar tijd een Belgische titelstrijd in het veld. 

De laatste edities vond het BK veldlopen steevast plaats in het Park van Laken, waar op 10 december bovendien het EK veldlopen doorgaat. Twee veldlopen organiseren op zo’n korte termijn bleek voor de organisatie echter niet haalbaar. De CrossCup probeerde vervolgens om het BK naar Hannuit te verhuizen, maar daar botsten ze op een gebrek aan overheidssteun. Daarom werd er naarstig op zoek gegaan naar een nieuw strijdtoneel.

Alle atletiekclubs kregen de kans zich kandidaat te stellen. Uiteindelijk ging de voorkeur naar de Antwerpse club Ac Hulshout. Zij voorzien een omloop met voornamelijk vlakke stukken en enkele korte hellingen. Compleet anders dus dan het vaak zware parcours in Roeselare waar tot vorig jaar telkens de EK-selectiecross werd afgewerkt.

Wie de opvolgers worden van Lisa Rooms en Isaac Kimeli op de lange cross, weten we op zondag 19 november. Die dag wordt meteen ook uitgemaakt wie een maand later de Belgische driekleur mag verdedigen op het EK veldlopen in Brussel.

De komende jaren zal het BK veldlopen in november blijven. De organisatie van de CrossCup liet al verstaan er alles aan te zullen doen om de volgende editie weer naar Brussel te halen.