Heel wat atleten trokken op Hemelvaartsdag naar de thuishaven van KAA Gent voor het KVV Alle Categorieën. Rani Rosius zorgde er voor de prestaties van de dag door naar 11″24 te wervelen op de 100m. Meteen daarna knalde ze ook op de 200m naar een nieuw PR. Jonathan Sacoor volgde haar voorbeeld en liep voor het eerst in drie jaar nog eens sneller dan ooit. In het hoogspringen pakte Merel Maes uit met 1m92. Ze stuwde Yorunn Ligneel en Svea Van Laere bovendien naar internationale limieten. Elien Vekemans sprong met haar polsstok naar een nieuw BR bij de beloften.

Het is al anders geweest, maar dit jaar kon het KVV Alle Categorieën rekenen op heel wat van de betere Vlaamse atleten. Onder meer Rani Rosius maakte de verplaatsing naar Gent. In de reeksen spaarde de sprintster zich nog, maar in de finale zou het gaspedaal volledig ingeduwd worden. Dat leverde, na enige commotie, meteen een nieuw persoonlijk record van 11″24 op over 100m.

Rosius stond met haar oud-PR van 11″28 al gedeeld derde op de ranking aller tijden, maar springt nu voorbij Delphine Nkansa die zich met 11″26 de tweede performer aller tijden mocht noemen. Nadien voegde Rosius er nog een nieuwe Vlaamse titel aan toe door ook de 200m-finale te winnen in een nieuw PR van 23″46.

Achteraf blikte de AVT-atlete terug op een bewogen 100m-finale. In de oorspronkelijke finale kwam de latere Vlaamse kampioene namelijk niet tot lopen. Na lang beraad volgde een herkansing. “Ik reageerde op mensen die babbelden dus ik dacht een valse start veroorzaakt te hebben. Ik stapte uit mijn blokken en net dan klonk het startschot. Ik zag iedereen vertrekken en verwachtte dat ze teruggeschoten zouden worden, maar dat kwam niet. Door mijn beweging waren Rani (Vincke; red.) en Elise (Mehuys; red.) ook allesbehalve niet goed weg. Ik ben dan naar de jury gegaan en gelukkig kon iedereen die gehinderd was herkansen. De cafeïne was al uitgewerkt, maar puur op adrenaline kwam er nog iets moois uit.”

Bij de mannen kwam de oude Jonathan Sacoor stilaan weer bovendrijven. In de reeksen van de 200m snelde de 400m-specialist naar een nieuw PR van 21″13. Voor het eerst in drie jaar kon de Belgian Tornado nog eens zijn PR op een individueel nummer aanscherpen. In de finale ging het een fractie trager, maar Sacoor kon onbedreigd de Vlaamse titel veiligstellen. Op de 110m horden maakte Jente Hauttekeete indruk door niet zoveel na Michael Obasuyi (13″93) te finishen. Met 14″10 dook de meerkamper, die volgende week zijn debuut maakt in Götzis, drie tienden onder zijn PR. Op de baanronde knalde Adrien Devriendt naar een dik PR van 46″86. Devriendt nam meer dan een halve seconde uit zijn vorige besttijd. De belofte van ACME heeft nog wel wat werk voor de boeg wil hij naar het EK. Daarvoor is 46″17 nodig.

Jonathan Sacoor – Foto: Peter Wagemans

Merel Maes flirt met juniorenrecord, Elien Vekemans verbetert beloftenrecord

Merel Maes maakte haar uitgesproken favorietenrol helemaal waar in het hoogspringen. De ACW-atlete, die zich eerder dit seizoen al plaatste voor het EK junioren, zweefde over 1m92. Daarmee evenaarde ze de tweede plaats van Nafi Thiam op de Belgische ranking aller tijden bij de junioren. Nog nooit sprong nummer drie van het EK junioren zo hoog. Maes liet de lat nadien op Belgische recordhoogte van 1m94 leggen, maar slaagde niet in dit huzarenstukje. Yorunn Ligneel en Svea Van Laere legden beslag op het zilver en brons, maar hadden nog een extra reden tot vieren. Ligneel verbeterde zich tot 1m85 en plaatste zich zo voor het EK beloften. Van Laere deed met 1m78 twee centimeter beter dan ooit en voldeed daarmee exact aan de EYOF-limiet. Bij de mannen sprong Jef Vermeiren naar het goud met 2m21. Hauttekeete etaleerde opnieuw zijn goede vorm door over 2m07 te zweven.

Foto: Peter Wagemans

Met de EK-limiet al op zak kon Elien Vekemans zonder druk aan het polsstokspringen deelnemen en dat resulteerde in een nieuw PR van 4m30. Terwijl de atlete op 4m20 nog drie pogingen nodig had, was het op 4m30 vanaf de eerste keer raak. Vekemans, die indoor al tot 4m47 kwam maar outdoor voorlopig nog niet hoger ging dan 4m26, zette zo het Belgische record bij de beloften scherper. Thomas Van Nuffelen, het trainingsmaatje van Vekemans, verzekerde zich met een PR van 5m42 van de Vlaamse titel. In de verspringbak zweefde Laura Ooghe verder dan haar concurrenten. De scholiere die zich vorige week met 6m10 al plaatste voor de EYOF, pakte vandaag uit met 6m16.

Vanessa Sterckendries opnieuw voorbij 69m

In het hamerslingeren was Vanessa Sterckendries outstanding. De Belgische recordhoudster scherpte haar seizoensbeste aan tot 69m10, haar vierde verste worp ooit. Jolien Boumkwo kon met 16m48 in het kogelstoten voorlopig haar niveau van afgelopen winter nog niet evenaren. Ze hield Elena Defère (14m91) wel van het goud. Noor Vidts pakte dankzij een zeer degelijke 14m01 het brons. Eerder op de dag liep de meerkampster met stevige tegenwind naar 13″75 op de 100m horden.

Foto: Floryan Simar

In het discuswerpen zette Philip Milanov een constante reeks neer met 64m34 als beste resultaat. Andreas De Lathauwer was dan weer de beste in het kogelstoten. Met een nieuw PR van 17m77 krijgt hij de limiet voor het EK beloften (18m27) stilaan in het vizier. De VS-atleet strandt bovendien op amper zes centimeter van het BR bij de beloften. Dat staat al sinds 1972 op naam van Georges Schroeder (17m83).

1 REACTIE

  1. Met alle respect voor de mooie prestaties van vele atleten in de loopwedstrijden op de Vlaamse kampioenschappen en het verbeteren van vele
    persoonlijke records. Om die prestaties in hun juiste context te plaatsen, moet evenwel vermeld worden dat de nieuwe spikes een flink voordeel
    opleveren. Er zullen dit seizoen, persoonlijke records om de haverklap gelopen worden. We mogen spreken van een andere soort atletiek.
    Dit is absoluut geen kritiek, wel een oppuntstelling.

Reacties zijn gesloten.