Vanessa Sterckendries stoomt zich klaar voor de belangrijkste periode van het jaar. De beste Belgische hamerslingeraarster ooit trainde de afgelopen maanden hard met oog op de grotere doelen. Na een vlekkeloze winter hoopt ze deze zomer een volgende stap te kunnen zetten in haar carrière. De lange voorbereiding staat voornamelijk in het teken van het WK in Boedapest, al focust ze zich vanaf juli ook op de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs.

Langere voorbereiding

Begin oktober 2022, nadat ze een maand haar hamer aan de kant had gelegd, begon Vanessa Sterckendries weer volop te trainen. Al was dat niet helemaal volgens plan. “Ik zou eigenlijk nog verder doen tot in oktober. Maar na het EK was ik er even helemaal klaar mee waardoor ik in september al een einde maakte aan mijn seizoen. Ik kende daarom een langere voorbereiding dan normaal”, vertelt de Belgische recordhoudster in het hamerslingeren.

“Ik voel me goed”

Ondanks de lange aanloop kijkt Sterckendries positief terug op de voorbije maanden: “De stages in Zuid-Afrika en Cyprus gaven me ademruimte. Het doorbrak de dagelijkse sleur en de zon gaf me een extra boost. Ik heb ook nog enkele wedstrijden in het buitenland afgewerkt. Daar heb ik, ondanks het resultaat, een heel goed gevoel aan overgehouden. Op de European Throwing Cup in Portugal gooide ik een 70m-worp, maar die was net buiten de sector. Twee weken daarvoor had ik ook al een 68 en 69m-worp buiten gegooid op het Frans Kampioenschap. Kijkend naar mijn nulworpen mag ik best tevreden zijn.”

De 27-jarige atlete voelt zich goed, en dat is mede te danken aan de goede verstandhouding met haar coach Tom Corstjens. Hij nam vorig jaar het trainerschap volledig op zich na de moeilijke breuk met Alex Malachenko.”Tom focust heel hard op de beweging als atleet. Ook zijn begeleiding in het algemeen is beter. Bij mijn vorige trainer kreeg ik een trainingsschema en daarmee moest ik mijn plan trekken. Ik merkte ook dat zijn trainingsmethodes een beetje voorbijgestreefd waren. Met Tom heb ik een coach die mee naar oplossingen zoekt en mij beter begrijpt”, klinkt Sterckendries positief.

Foto: Floryan Simar

Met ambities richting het WK

Nu zowel het hoofd als het lichaam meezit, trekt Sterckendries met veel vertrouwen en ambitie de zomer in. Het WK in Budapest wordt daarin het absolute hoofddoel. Met een 20ste plek op de wereld ranking en nog enkele wedstrijden in het verschiet, zou ze meer dan voldoende punten moeten hebben om zich te kwalificeren. En dus kijkt de atlete al verder: “Na een 24ste plek vorig jaar, wil ik nu richting top 20 of top 18. In mijn stoutste dromen denk ik zelfs aan een finaleplaats. Als je 70 meter gooit, is er al een kans dat je bij de laatste 12 zit. Ik heb nog nooit zover gegooid, maar ik voel dat het erin zit. Op een goede dag kan er dus veel.”

Focus op de Olympische Spelen 

Op 1 juli opent de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen. Naast het WK wordt het dus ook richting Parijs een belangrijke zomer. “Het hoofddoel dit seizoen is uiteraard het WK, maar vanaf juli zal de focus ook uitgaan naar de Spelen. Dat blijft voor mij het ultieme doel, zeker na de gemiste kans in Tokio. Het WK is daarbij ook al een goede krachtmeter voor Parijs”, besluit Sterckendries.