Noch de wind, noch het vroegtijdig wegvallen van de tempomakers kon Bashir Abdi ervan beletten om in zijn Gent het Belgisch record op de halve marathon scherper te stellen. Tijdens de Runners’ lab Halve Marathon dook Abdi als eerste Belg ooit onder het uur. “In perfecte omstandigheden kan het nog sneller”, vertelde hij achteraf. Maar dat zijn doelen voor later. Eerst wil Abdi knallen tijdens de marathon van Rotterdam.

“Het is geen gemakkelijke dag geweest”, reflecteerde Bashir Abdi na afloop op zijn Belgisch record op de halve marathon. Desondanks dook hij met 59’51 bijna een halve seconde onder het voormalige record van Mohammed Mourhit. Mourhit had het record maar liefst 26 jaar op zijn naam staan.

Vooral het weer maakte het de beste afstandsloper van ons land knap lastig. “Ik kom van 25 graden. De temperatuur hier is echt een shock voor mij, maar deze ochtend had ik tegen mijzelf gezegd dat ik mij niet ging laten tegenhouden door het weer of de wind. Ik wou voluit gaan en dat Belgisch record pakken.”

Abdi had dan ook een extra stimulans om te blijven knokken voor die snelle tijd. “Gent blijft voor mij een speciale plaats. Als ik ergens snel wil lopen, dan is het hier. Na tien kilometer zat ik perfect op schema, maar daarna moest ik in mijn eentje opboksen tegen de wind. Op bepaalde plekken verloor ik veel seconden en begon ik even te twijfelen of mijn doel nog haalbaar was. Er stonden gelukkig heel veel supporters op wiens steun ik kon rekenen. Dankzij hen wist ik al in de laatste kilometer dat het binnen was. Het is fantastisch dat ik mijn doel overtuigend gehaald heb. Ik ben heel tevreden.”

Foto: Jolien De Bock

Of de inmiddels 34-jarige atleet nog sneller kan dan zijn tijd van vandaag? “Ik heb van die halve marathon nog nooit echt een doel gemaakt. In perfecte omstandigheden kan het zeker nog beter”, klinkt het. Maar dat is even niet aan de orde. Abdi zit met zijn hoofd bij de marathon van Rotterdam die volgende maand plaatsvindt. “Deze halve marathon was vooral een goede voorbereiding op zondag 16 april. Morgen stap ik opnieuw het vliegtuig op richting Ethiopië om daar nog drie weken hard te trainen. Ik geloof dat ik tegen dan in de buurt kan komen van de vorm waarmee ik anderhalf jaar geleden het Europees record aanscherpte, maar het weer was die dag wel echt goed. De omstandigheden zullen in Rotterdam opnieuw een belangrijke rol spelen in mijn eindtijd.”

Abdi maakte tijdens de Runners’ lab Halve Marathon overigens ook zijn debuut. Niet qua afstand, wel qua sponsor. De marathonloper ruilde zijn vertrouwd paar carbonschoenen in voor een paar van ASICS. Het legde hem geen windeieren. “In het begin was het wat zoeken, maar ondertussen ben ik er zeker van dat ASICS minstens even goed is als Nike. Ik ben blij dat ik kon bewijzen dat ik ook in deze schoenen snel kan lopen”, aldus de Belgische recordhouder op de halve marathon die nog niet van plan is om dit record op gepaste wijze te vieren. “Frietjes zijn nog niet van toepassing. Dat is pas voor na de marathon in Rotterdam”, zei hij stellig.