De lente staat voor de deur en dat betekent dat ook het wegcircuit zich volledig op gang trekt. Dit weekend waren er onder andere de halve marathons van New York en Lille. Yomif Kejelcha strandde in Lille op één seconde van het wereldrecord 5km. Chloé Herbiet debuteerde er op de halve marathon als elfde beste Belgische vrouw ooit. In New York waren Jacob Kiplimo en Hellen Obiri aan het feest op de halve marathon. Ook de Nederlandse Diane van Es liet er van zich horen met een vierde plaats.

In Rijsel organiseerde men naast een halve marathon ook sterk bezette 5km- en 10 km-wedstrijden. De 10 km-koersen werden knap gewonnen door Gemechu Dida en Dorcas Kimeli in respectievelijk 27’12” en 30’48”. Het echte spektakel bleef evenwel bewaard voor de 5 km-wedstrijden. Caroline Nyaga en Mekides Abebe kwamen nagenoeg gelijk over de meet in 14’35” en delen zo de negende prestatie aller tijden over 5km.

Yomif Kejelcha deed daar nog een schepje bovenop. Vorig jaar strandde de Ethiopiër al eens op vier seconden van het wereldrecord, in Rijsel benaderde hij het wereldrecord tot op één seconde. De besttijd van Berihu Aregawi, 12’49”, blijft voorlopig dus op de tabellen staan. Diezelfde Aregawi zal begrijpen hoe Kejelcha zich na de wedstrijd voelde want de Ethiopiër viste vorige week in Laredo zelf slechts 9 seconden achter het wereldrecord-net op de 10 km.

Op de halve marathon debuteerde WACO-atlete Chloé Herbiet. De nummer twee in het eindklassement van de CrossCup werd vijfde en kan tevreden zijn met haar eindtijd van 72’59”. Ze komt als elfde Belgische ooit binnen in de ranglijst.

Foto: Golazo

Jacob Kiplimo en Hellen Obiri halen het in de ‘Big Apple’

De grootste namen waren dit weekend weliswaar in New York te spotten. Bij de mannen beloofde de halve marathon een titanenstrijd te worden tussen Jacob Kiplimo en Joshua Cheptegei. Bij de vrouwen was Hellen Obiri, na het afzeggen van Eilish McColgan, de favoriete. Landgenoten Cheptegei en Kiplimo ontmoeten elkaar voortdurend in wegwedstrijden, de langste pistenummers en het veldlopen. Olympisch 5000 meterkampioen Cheptegei trekt het laken vaker naar zich toe op de piste, maar moest het het onderspit delven in hun meest recente confrontatie op het WK veldlopen in Australië.

Het ietwat geaccidenteerde parcours en de zware weersomstandigheden in New York lieten geen supersnelle tijden toe. De wedstrijd bij de mannen bleef daardoor lang gesloten. Op een kleine tien minuten van het einde plaatste Kiplimo zijn versnelling. Dat straffe eindschot volstond om in 61’31” te triomferen, voor Cheptegei en de Marokkaan Zouhair Talbi.

Jacob Kiplimo – Foto: World Athletics

De Keniaanse Obiri imponeerde in de dameswedstrijd door te winnen in een parcoursrecord van 67’21”. Ze had lang het gezelschap van Senbere Teferi, maar ging met nog meer dan zes kilometer voor de boeg solo verder. De Nederlandse Diane van Es liet het koude weer niet aan haar hart komen en verbeterde haar persoonlijk record naar 70’43”. In wat pas haar tweede wedstrijd is op deze afstand eindigde Van Es vierde voor alle thuisloopsters. Met betere omstandigheden ligt voor de Nederlandse, die net als Lisa Rooms onder Grete Koens traint, mogelijk een zeer competitieve tijd in het verschiet.