In Albuquerque, New Mexico kwam dit weekend het kruim van de Amerikaanse college-atletiek samen om het indoorseizoen met een knaller af te sluiten. Met onder meer een straffe dubbel op de 60m en de 200m, een sprong over 6m met de polsstok en een zevenkamp die op 6 punten van het wereldrecord strandde, werden die hoge verwachtingen ruimschoots ingelost. De piste ligt er weliswaar op hoogte. Naast een resem internationale topprestaties waren er met Thomas Vanoppen en Yanla Ndjip-Nyemeck ook Belgische studenten die met terechte ambitie mochten aantreden maar zij houden een zure nasmaak over aan dit kampioenschap.

De NCAA Indoor Championships zijn het slotakkoord van het indoor NCAA-seizoen. De Arkansas Razorbacks waren de grote slokop met teamtitels in beide geslachtscategorieën. Bij de dames kunnen de Arkansas Razorbacks onder meer Britton Wilson bedanken voor de teamtitel. De 400m-loopster dook met 49”48 onder het oude wereldrecord dat Femke Bol drie weken geleden aanscherpte en is zo de tweede vrouw ooit in zaal.

Een weergaloze Jasmine Moore kroonde zich tot de koningin van de horizontale sprongen. Ze domineerde het ver- en het hinkstapspringen met monstersprongen van respectievelijk 7m03 en 15m12. Daarmee is de Amerikaanse in beide nummers medaillerijp op de allergrootste kampioenschappen. In de vlakke sprints was Julien Alfred uit Saint-Lucia onaantastbaar. Haar 6”94 op de 60m is een evenaring van de tweede prestatie aller tijden. Dat kunstje deed ze nog eens over door ook de 200m in de tweede tijd ooit te lopen: 22”01. Zelfs Favour Ofili, de Nigeriaanse die in de reeksen een Afrikaans record van 22”11 neerzette, kon haar geen strobreed in de weg leggen.

Ackera Nugent en Masai Russell, de nummers één en twee over 60mH in 2023, liepen met respectievelijk 7”73 en 7”75 de sterren van de hemel. Op datzelfde nummer verbeterde de Belgische Yanla Ndjip-Nyemeck haar persoonlijk record in de reeksen naar 8”01. In de finale tikte de RCB-atlete de voorlaatste horde aan waardoor ze haar ritme verloor en op de laatste horde ten val kwam.

Bij de mannen konden de Razorbacks onder andere rekenen op Carey Mcleod. De Jamaicaan won een bijzonder hoogstaande verspringcompetitie met een sprong van 8m40. Cameron Crump, Jeremiah Davis en Wayne Pinnock vlogen allemaal voorbij 8m33 of verder waardoor de voltallige top vier van deze wedstrijd plaats twee tot vijf inneemt op de wereldjaarranglijst. Sondre Guttormsen, de kersverse Europese kampioen in het polsstokspringen, voegde zich bij het selecte clubje van de zes meterspringers. In Istanboel pakte de Noor zijn titel met 5m80 maar nu zweefde de 23-jarige voor het eerst in zijn carrière over 6m. Daarvoor had hij twee pogingen nodig.

Op de zevenkamp leek er bij aanvang van de afsluitende 1000m een wereldrecord in te zitten voor Kyle Garland. De Amerikaan eindigde op een luttele zes punten van het wereldrecord zevenkamp in zaal van meerkamplegende Ashton Eaton. Garland veegde hiermee wel het NCAA-record van diezelfde Eaton van de tabellen. De 60m was het toneel voor een razendsnelle 6”46 van Terrence Jones. Alleen Trayvon Bromell was dit jaar sneller dan de man uit de Bahama’s. De 200m was een hapje voor Matthew Boling die met 20”12 de 6e tijd ooit liep. Elija Godwin evenaarde zijn eigen beste wereldjaarprestatie om de 400m te winnen in 44”75, voor Ryan Willie die 44”93 klokte.

Thomas Vanoppen: “Lijkt erop dat ik mijn laatste race in de NCAA heb gelopen.”

Thomas Vanoppen – Foto: Quinten Lafort

Thomas Vanoppen trok met ambitie naar het NCAA-kampioenschap en plaatste zich op de mijl voor de finale. Daarin kon hij tot zijn eigen grote ontgoocheling niet in actie komen. De Wake Forest University-student brak iets over halfweg in de reeks zijn teen en verbeet zichtbaar de pijn. Deze gemiste kans komt hard aan bij de ACHL-atleet: “Ik ben enorm aangeslagen aangezien er al jaren geen sprake was van blessures en er geen enkel risico is genomen op training. Ik deed op dit toernooi zoals bij de outdoorfinale mee voor winst en nu lijkt het erop dat ik mijn laatste race in de NCAA heb gelopen.”

De 23-jarige atleet zit in zijn laatste jaar en verwacht niet op tijd terug te zijn om op zinvolle wijze het outdoorkampioenschap te kunnen betwisten. Dat vindt namelijk de komende 3 maanden plaats en wordt afgesloten met een finale tijdens de tweede week van juni. “Hopelijk verloopt het herstel vlot en kan ik in juli een goed Europees seizoen lopen. Boedapest wordt qua ranking een moeilijk verhaal dus ik ga me focussen op een snelle tijd in België. Een verbetering van mijn persoonlijk record outdoor is nu long overdue!”

1 REACTIE

  1. De topprestaties in Albuquerque moeten in hun juist kader geplaatst worden. Albuquerque ligt op een hoogte van 540 meter, wat op zich al een
    groot voordeel betekent. Daar komt nog bij dat bijna alle atleten gebruik maken van de nieuwe spikes, waarvan het enorme voordeel nog
    niet precies kan ingeschat worden. Voeg daar nog aan toe dat ook de pistes fel verbeterd zijn. Kortom, niets dan voordelen, zelfs tegenover
    amper enkele jaren geleden. Voorzichtig blijven bij het beoordelen van de huidige topprestaties, zowel in- als outdoor. Wait and see.

Reacties zijn gesloten.