Op het EK indoor in Istanboel traden Camille Laus en Helena Ponette met wisselend succes aan in de reeksen van de 400m. Laus finishte als derde in 53″10 en moest hopen op de verliezende tijden. Haar chrono bleek uiteindelijk net niet voldoende. En de ‘schuldige’ in het verhaal was… Helena Ponette. Ponette kwam namelijk in de laatste en veruit sterkste reeks in actie. Zij vocht verbeten en kon met 52″31 het ticket voor de volgende ronde afsnoepen van Laus. Ponette klokte overigens een dik PR en de derde tijd van alle deelnemers.

De mannen op de 400m zorgden voor een twee op twee. Onze vrouwelijke landgenoten konden dat succes jammer genoeg net niet herhalen. In de derde reeks vertrok Camille Laus vanuit baan zes. Na nog geen 50m kreeg zij al de wervelwind genaamd Lieke Klaver over zich. Ook de Italiaanse Alice Mangione ging haar nog voorbij. Laus kwam op het einde nog stevig opzetten maar geraakte er niet meer voorbij waardoor de rechtstreekse tickets voor de halve finale gaan vliegen waren.

Met 53″10 had Laus tot en met de laatste reeks nog uitzicht om met de verliezende tijden door te stoten. Aangezien de laatste reeks veruit de sterkste was, zag het er echter niet zo rooskleurig uit voor Laus.

Foto: Chiara Montesan for European Athletics

Helena Ponette was één van de atleten die in die allerlaatste serie in actie kwam. De Poolse Anna Kielbasinska legde er meteen duchtig de pees op, maar Ponette volgde attent in derde stelling. Zij kon geen plaatsen meer winnen, al hoefde dat ook niet. De klok stopte namelijk op 52″31 voor de HCO-atlete. Veruit de snelste verliezende tijd én een verbetering van haar PR met net geen volle seconde. Succes voor de ene betekende helaas slecht nieuws voor de andere. Ponette liep haar collega Cheetah uit de hot seats.

Ponette zien we vanavond dus als enige terug in de halve finale. Klaver (52″72), Kielbasinska (51″77) en de absolute topfavoriete Femke Bol (52″35) treden daar uiteraard ook aan. Zij kenden weinig tot geen moeite met de reeksen.

Helena Ponette: “Heb eindelijk het gevoel van op training in wedstrijd kunnen omzetten”

“Op papier wist ik dat ik er niet zo goed voorstond in mijn reeks. Ik was dan ook heel nerveus vandaag. Uiteindelijk draaide het in mijn voordeel uit dat ik in zo’n snelle reeks terecht kwam. Ik probeerde om snel te starten en zo lang mogelijk te volgen. Dat is gelukt. Ik was verrast toen ik mijn chrono zag want tijdens de wedstrijd was ik daar helemaal niet mee bezig. Eindelijk heb ik het gevoel van op training in wedstrijd kunnen omzetten. Ik wist niet wie er in de hot seat zat, maar het is natuurlijk jammer voor Camille. Ik ben alleszins blij dat ik in de halve finale sta, want daar hoopte ik ergens op. Nu wordt het kwestie van goed te recupereren en dan zien we wel wat het vanavond wordt. Ik heb nog geen reeksindeling gezien dus ik weet niet goed wat ik moet verwachten.”

Camille Laus: “Deze zomer hoop ik opnieuw enkele keren een 800m te lopen”

“Het is normaal dat deze tijd niet volstaat voor een plaats in de halve finale. Ik zou ook verrast geweest zijn mocht het voldoende geweest zijn. Het is jammer, maar ik probeer positief terug te kijken. Ik heb me dit seizoen echt geamuseerd op de 800m en ik liep uiteindelijk ook een record op de 400m. De halve finale halen op dit EK was ook niet mijn grootste doel van het seizoen. Ik gun het Helena (Ponette; red.) zeker. Het is een mooie ervaring voor haar en het kan alleen maar positief zijn voor de aflossingen deze zomer.”

“Mijn voorbereiding op dit EK zag er anders uit dan gewoonlijk door de 800m-trainingen. Deze zomer hoop ik opnieuw enkele keren een 800m te lopen. Zowel Carole (Bam; red.) als ikzelf hebben ergens wel een beetje schrik dat het mijn snelheid gaat afvlakken op de 400m, maar we hebben met Jacques (Borlée; red.) afgesproken dat ik op training zowel aan mijn uithouding als mijn snelheid blijf werken. Jacques is er goed in om alle puzzelstukken toch samen te krijgen.”