Op het EK indoor in Istanboel was er geen finaleplaats weggelegd voor Jolien Boumkwo. De Belgische recordhoudster in het kogelstoten had 18m50 nodig om zich rechtstreeks te plaatsen of had ook voldoende aan een plaats bij de beste acht. Met een beste worp van 16m18 lukte geen van beide. Boumkwo kan weliswaar terugblikken op een geslaagd seizoen waarbij ze tot drie keer toe het BR verbeterde én zich voor het eerst in zeven jaar wist te plaatsen voor een Europees kampioenschap.

Het droomseizoen van Jolien Boumkwo eindigt met de kwalificaties van het kogelstoten op het EK indoor in Istanboel. Boumkwo, die zonder meer voor de comeback van het jaar zorgde, heeft helaas niet voor de kers op de taart kunnen zorgen.

Boumkwo begon heel matig aan haar competitie. Met 15m82 in de eerste beurt bleef ze ver onder haar eigen Belgisch record van 17m87. De atlete verbeterde zich nadien nog wel tot 16m18, maar ook dat bleek ruim onvoldoende voor een finaleplaats. Zowel de rechtstreekse kwalificatieafstand van 18m50 als een plaats bij de beste acht bleef ver buiten bereik.

Voor de finale was uiteindelijk 17m90 nodig, amper drie centimeter boven Boumkwo haar eigen nationaal record. Zuur dus, al kan de beste kogelstootster van ons land terugblikken op een sterk indoorseizoen en een vijftiende plaats op het EK.

“Ik wilde het zo graag goed doen”

“Het was gewoon niet goed. Ik had nog liever drie verre nulworpen neergezet dan dit. Ik wilde het vandaag zo graag goed doen, waardoor ik volledig verkrampt zat en niet deed wat ik moet doen. Dit is een stress die ik niet gewoon ben. Ik moet nog een manier vinden om daarmee om te gaan. Ik weet nu hoe moeilijk het is om in drie pogingen te doen wat ik moet doen. Jammer, maar het was een goede leerschool. Ik mag ook niet te hard voor mezelf zijn, want het is niet dat mijn vorm er niet is en ik heb uiteindelijk een mooi seizoen neergezet. Als je me vorige week had gezegd dat ik vijftiende van Europa zou worden, ik had het nooit geloofd. Ik probeer er dus iets positiefs van te maken. Volgende week volgt alweer een nieuwe wedstrijd, dus ik zal het snel van mij kunnen afschuiven.”