Vier indoorwedstrijden, amper vier had Mondo Duplantis er nodig om zijn eigen WR in het polsstokspringen aan te scherpen. Op de All Ster Perche vloog de Zweed voor een uitzinnig publiek naar 6m22, één centimeter meter dan zijn WR dat hij op de slotdag van het WK in Eugene neerzette. Meeting director Renaud Lavillenie vloog in de armen van Duplantis, die voor de 60ste keer een sprong over zes meter noteerde met zijn kersvers WR. 

In zijn vierde en laatste indoorcompetitie van 2023 wilde Mondo Duplantis nog eens alles op alles zetten in de jacht op een nieuw wereldrecord. Die ambitie zette hij kracht bij door op 5m71 te beginnen – de hoogte die Ben Broeders uiteindelijk achter zijn naam zou hebben staan op het einde van de competitie. Duplantis wipte vervolgens over 5m91 in zijn tweede poging.

Daarna ging het hard voor de jonge Zweed dankzij een monsterachtige eerste poging op 6m01. De toon was gezet: de lat ging naar 6m22. Ei zo na schoot Duplantis meteen raak in zijn eerste poging, maar toch tikte hij de lat lichtjes aan. Poging twee liep niet naar behoren, waardoor alle ogen in Clermont-Ferrand gericht waren op de derde en laatste poging van de man die ‘Born To Fly’ is. En of hij geboren is om te vliegen: met sprekend gemak klaarde hij in die ultieme derde poging de klus. Op die manier scherpte hij zijn eigen WR met één centimeter aan én is hij intussen goed voor 60 sprongen van zes meter of meer.

Meeting director van de All Star PercheRenaud Lavillenie, was er als de kippen bij om het fenomeen in de armen te vliegen. Lavillenie slaat het indoorseizoen over om zich te focussen op het WK in openlucht. Duplantis laat het EK van volgende week dan weer links liggen met dat WK in Boedapest in het achterhoofd. Kurtis Marschall en onze noorderbuur Menno Vloon vervolledigden het podium op Franse bodem met 5m91. Al verbleekte elke prestatie in vergelijking met het intussen zesde WR van Duplantis.

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1629600645274583040

https://twitter.com/WorldAthletics/status/1629596413876219904