De Marathon van Sevilla was een schot in de roos voor Michael Somers en Hanne Verbruggen. Somers mag zich met 2u09:31 de snelste debutant ooit noemen en is meteen ook zeker van het WK in Budapest. Verbruggen is na haar 2u26:32 twee limieten rijker. De tweede snelste landgenote ooit op de mythische afstand verzekerde zich namelijk van het WK én de Olympische Spelen. Wij spraken hen na afloop.

“Zot e?!”, klonk het een dag later bij Hanne Verbruggen. “Ik kwam sowieso voor de Olympische limiet. Al dringt het nog steeds niet door dat dit lukte! Ik heb heel veel te danken aan mijn twee hazen. De eerste debuteerde op een volledige marathon en kon meelopen tot kilometer 35. De andere bleef tot het einde bij mij en moedigde me op het einde echt nog aan. Anders had ik het misschien niet gehaald.”

Op het einde kreeg Verbruggen het nog wel even knap lastig. Toch kraakte ze niet, mede dankzij de steun van de supporters. “De laatste zes kilometer voelde ik mijn rechter hamstrings waardoor ik mijn pas niet meer volledig rond kreeg. Ik was moe en aan het afzien. Dit zijn nog werkpuntjes voor de toekomst. Er waren heel veel mensen komen supporteren vanuit België en dit gaf toch een extra boost.”

Ondanks dat Verbruggen nu de limiet voor het WK op zak heeft, is het nog niet zeker dat we ze in augustus in Boedapest aan het werk zullen zien. “Mijn marathonplannen voor de rest van dit jaar ken ik nog niet. Ik ga binnenkort met mijn coach bekijken of ik het WK marathon loop of kies voor de marathon van Berlijn of Valencia. Maar nu ga ik genieten en op reis naar Kaapverdië. Daarna ga ik terug aan het werk”, vertelde ze nog steeds glunderend.

“Heb nog meer ervaring nodig voor olympische limiet”

Michael Somers troffen we meteen aan de finish. Hij had zichtbaar genoten van zijn straf marathondebuut.

“Ik ben super tevreden met deze prestatie. De eerste 15 km heb ik even kunnen proeven van het tempo voor het behalen van de Olympische limiet. Hier heb ik wel nog meer ervaring voor nodig. Iets na halfweg begon de groep te versnellen en ben ik alleen gevallen om geen risico’s te nemen. Ik heb op zich veel alleen gelopen maar kon wel nog enkele plaatsen opschuiven. Terugschakelen en toch nog de WK-limiet lopen, is dan natuurlijk fantastisch! De marathon heeft me alvast in zijn greep. Ik ben verkocht! Wat een feest”, aldus de snelste Belgische debutant ooit op de marathon.

Foto: Tomas Sisk voor CrossCup