2022 was voor Ben Broeders een jaar met hoogtes, laagtes en een opvallende trainingswissel op het einde van het seizoen. Terwijl Broeders zich onder de vleugels van de familie Duplantis klaarstoomt voor het volgende seizoen, grepen wij de uitreiking van de Allianz Gouden Spike aan om nog even met hem terug te blikken op het afgelopen jaar.

Op de Allianz Gouden Spike greep Ben Broeders net naast de bronzen spike. De Belgische recordhouder in het polsstokspringen werd nochtans knap vijfde op het WK indoor in Belgrado. Ook tijdens het zomerseizoen liet hij zich gelden met een nationaal record van 5m85 en de zege in de Diamond League-manche van Parijs.

“Ik heb een aantal heel goede prestaties neergezet het afgelopen jaar”, vertelde Broeders. “Overall was het zeker een degelijk jaar. Er waren natuurlijk ook prestaties die tegenvielen. Vooral de Memorial van Damme (waar Broeders geen geldige poging noteerde; red) en de gemiste EK-finale waren niet wat het moest zijn. Maar mijn hoofddoelen heb ik bereikt. Er zit ook nog steeds een zekere progressie in mijn resultaten, dus dat is hetgeen ik onthoud van 2022.”

Trainingsstage in Amerika

Broeders trainde al sinds mensenheugenis bij Steven Taeleman. In oktober besloot de ondertussen 27-jarige atleet andere oorden op te zoeken. Hij trok begin november naar het Amerikaanse Louisiana om er te trainen bij de ouders van wereldrecordhouder Mondo Duplantis. Broeders blikt tevreden terug op de eerste weken onder Greg en Helena Duplantis.

“Ik heb eerst één korte trainingscyclus in België afgewerkt. Daarna trok ik naar Amerika waar ik samen met Mondo (Duplantis; red.) de volgende cyclus afwerkte. Alles verloopt tot nu toe heel goed. Ik volg een compleet nieuwe aanpak, maar ik vind het allemaal heel interessant.”

Vooral de andere aanpak, waarbij de focus meer op het lopen ligt, prikkelt Broeders.

“Elke coach heeft zijn eigen idee van een fysieke voorbereiding. Dat verschil merk ik heel erg. De focus ligt nu duidelijk op veel lopen en veel snel lopen. De filosofie van mijn nieuwe coaches is dat ik zo meer energie in de stok kan steken. Ook de krachttraining ziet er anders uit. We hebben samen een analyse gemaakt en kwamen al snel overeen over het feit dat ik op andere plaatsen de focus moet leggen. Die pakken we nu aan en het gaat goed vooruit”, aldus Broeders.