De kogel is door de kerk: Nafi Thiam zal de komende jaren onder de hoede van Michael Van der Plaetsen trainen. Thiam bevestigde recent nog het einde van haar 14-jarige samenwerking met Roger Lespagnard. Heuglijk nieuws voor de familie Van der Plaetsen dus, aangezien Thomas er meteen een trainingsmaatje bij krijgt én Michael voltijds trainer kan blijven. Thiam benadrukte echter tijdens een persmoment dat ze niet puur met Van der Plaetsen zal samenwerken, maar ook van meerdere coaches iets wil opsteken. 

Het nieuws sloeg twee weken geleden in als een bom: Nafi Thiam beëindigde haar samenwerking met Roger Lespagnard. Sindsdien bleef het stil rond de grootste atlete ooit op eigen bodem. Vrijdagmiddag bevestigde Thiam dat ze de komende jaren onder de hoede van Michael Van der Plaetsen zal trainen. Van der Plaetsen, broer van meerkamper Thomas, moet Thiam naar records stuwen.

Dat hoeft niet te betekenen dat de meerkampster haar globale medailles niet zal verdedigen, maar Thiam wil maar wat graag opnieuw boven 7.000 punten scoren in de zevenkamp. Voor Van der Plaetsen is de komst van Thiam een geschenk, aangezien er grote onzekerheid heerste over het voortbestaan van zijn carrière als trainer op het hoogste niveau.

De overstap naar Van der Plaetsen betekent in het geval van Thiam geen verhuis naar Zuid-Afrika, de woonplaats van haar nieuwe trainer. De atlete zal er langere stages afwerken, maar blijft het merendeel van het jaar in België aan de slag. Op de Olympische Spelen van Tokio was haar nieuwe coach al eens trainer ad interim toen Lespagnard een vals positieve coronatest aflegde. Zelf benadrukt ze wel dat Van der Plaetsen haar hoofdcoach wordt, wat inhoudt dat ze ook een beroep zal doen op experts voor bepaalde onderdelen.

2023 kan mogelijk een overgangsjaar worden door de trainerswissel, maar Thiam richt haar pijlen alvast op de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Die Spelen hoeven niet meteen de eindhalte te zijn voor de grootste Belgische atlete aller tijden. “Ik zeg niet dat mijn carrière na Parijs voorbij zal zijn. Je kunt tegenlijk goed zijn op de Spelen en op de lange termijn op records azen. Dat is mogelijk”, verklaarde ze.