Amper vijf dagen na het EK in München stond de op één na laatste reguliere Diamond League van het seizoen op het programma. De mannelijke polsstokspringers waren donderdagavond al aan de beurt aan het meer van Genève in Lausanne. Vrijdagavond maakten onder meer Femke Bol, Jakob Ingebrigtsen en Noah Lyles het mooie weer. 

Met vijf EK-wedstrijden in de benen trok Femke Bol naar de voorlaatste reguliere Diamond League van het seizoen. In Lausanne veegde de Europese recordhoudster op de lage horden opnieuw de vloer aan met haar concurrentes. Bol scherpte haar eigen meetingrecord aan met 52″95, bijna een seconde voor het Jamaicaanse duo Russell-Knight. Het hinkstapspringen bij de mannen werd een Cubaans onderonsje. Andy Hernandez Diaz trok aan het langste eind dankzij 17m67, voor zijn landgenoot Martinez en naamgenoot Diaz. Bij de vrouwen stond er geen maat op de Venezolaanse wereldrecordhoudster Yulimar Rojas. Rojas was in haar twee geldige pogingen goed voor 14m99 en de doorslaggevende 15m31.

Olympisch kampioen in het speerwerpen, Neeraj Chopra, liet geen spaander heel van de concurrentie. Chopra wierp in zijn eerste poging al 89m08, bijna vijf meter verder dan zijn grootste concurrenten. Terug naar de piste dan, waar ene Jakob Ingebrigtsen triomfeerde op de 1500m. Ingebrigtsen, die in München de magische “double-double” behaalde, knalde naar een beste wereldjaarprestatie van 3’29″05. Uitgeteld is de jonge Noor dus allerminst met het seizoenseinde in zicht. De Keniaan Abel Kipsang bleef net zoals Ingebrigtsen onder de magische grens van 3’30.

Op de hoge horden schoot Grant Holloway zoals gewoonlijk als een komeet uit de startblokken. De wereldkampioen in openlucht én in zaal hield zijn voorsprong echter niet vast in de slotfase. De Jamaicaan Rasheed Broadbell knalde namelijk op en over Holloway naar een PR van 12″99, goed voor de tweede nederlaag voor Holloway in drie weken tijd. Telkens getekend Broadbell, een relatief nieuwe naam in het circuit. Trey Cunningham, tweede op het WK in Eugene, bleef Holloway ook voor in Lausanne met 13″10. Op de 100m horden voor vrouwen was olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn opnieuw een maatje te groot voor haar concurrentes. Camacho-Quinn bleef wereldrecordhoudster Tobi Amusan voor in een meetingrecord van 12″34.

Op een onthoofde 100m bij de vrouwen, waarbij Shelly-Ann Fraser-Pryce in extremis moest afhaken door hamstringklachten én Elaine Thompson-Herah een valse start veroorzaakte, haalde Aleia Hobbs haar gram. Hobbs bleef Shericka Jackson voor in 10″87. Een zeldzame Amerikaanse overwinning dus in de door Jamaicaanse vrouwen gedomineerde sprintnummers. Joe Kovacs verraste wereldrecordhouder Ryan Crouser in het kogelstoten met een ruime zege van 22m65. Crouser moest vrede nemen met een voor zijn doen tegenvallende 22m05.

Soufiane El Bakkali voerde een heuse nummertje op in de 3.000m steeple. De wereldkampioen liet het niet tot een sprint komen en knalde in de slotfase weg van alles en iedereen. De Marokkaan klokte af na 8’02″45, bijna tien seconden beter dan de nummers twee en drie. Op de baanronde doken twee dames onder 50 seconden. Marileidy Paulino bleef Sada Williams een fractie voor. Paulino klokte af na 49″87, zeven honderdsten beter dan haar concurrente uit Barbados.

Tot slot was er ook de 200m voor mannen met als hoofdrolspeler Noah Lyles. De Amerikaanse recordhouder en tweevoudige wereldkampioen knalde onhoudbaar naar de zege in Lausanne. Zijn meetingrecord van 19″50 ging niet voor de bijl, aangezien Lyles zes honderdsten meer nodig had voor een halve baanronde. 400m-specialist Michael Norman zette zijn snelste chrono van het seizoen neer met 19″76, goed voor de tweede stek.